Slovenija 9.10.2014 4:00

Möderndorferju bodo podelili večernico

Murska Sobota, 9. oktobra - Na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti bodo dopoldne Vinku Möderndorferju podelili večernico - nagrado Večera za najboljše slovensko otroško ali mladinsko izvirno leposlovno delo, ki jo prejme za mladinski roman Kot v filmu. Delo po mnenju žirije prinaša prepričljivo, lucidno pripoved o odraščanju v sodobnem svetu.

Ljubljana. Pisatelj in režiser Vinko Möderndorfer. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj in režiser Vinko Möderndorfer.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Möderndorferjev mladinski roman je med petimi nominiranimi deli izbrala petčlanska žirija v sestavi Dragica Haramija (predsednica), Aleš Debeljak, Maja Logar, Kristina Picco in Melita Forstnerič Hajnšek. V svoji utemeljitvi je avtorja označila za sijajnega fabulista, najstniški roman pa za delo polno presenetljivih, nevsiljivih preobratov.

"Prvoosebna zgodba o skoraj 12-letnem Gašperju in njegovem zorenju subtilno kombinira humorno in trpko. Spretno se sprehaja med zgolj na prvi pogled zguljenimi arhetipi in dobro znanimi situacijami iz sodobnega življenja. A skozi Möderndorferjevo optiko in njegov superavtentični najstniški jezik so vsakdanje teme kot ločitev, vrstniško nasilje, nepriljubljenost v razredu zaživele na novo, povsem drugače in sveže," je med drugim zapisala žirija.

Roman je prejel že dve pomembni knjižni nagradi - desetnico in modro ptico.

Poleg Möderndorferjevega dela so bila v igri za letošnjo večernico še knjiga Neli Kodrič Filipić Solze so za luzerje, delo Tadeja Goloba Kam je izginila Brina?, slikanica Anje Štefan Gugalnica za vse in zgodbe Janja Vidmar Otroci sveta.

Nagrado časopisna hiša Večer podeljuje že 18. leto. Lani je večernico prejel Peter Svetina za knjigo Ropotarna. Doslej so nagrado prejeli še Dim Zupan, Tone Pavček, Desa Muck, Janja Vidmar (dvakrat), Polonca Kovač, Feri Lainšček, Matjaž Pikalo, Marjana Moškrič, Slavko Pregl, Igor Karlovšek, Dušan Dim, Irena Velikonja, Majda Koren, Ervin Fritz, Bina Štampe Žmavc in Mate Dolenc.