Svet 9.10.2014 14:31

Nobelova nagrada za literaturo za Patricka Modiana

Stockholm, 9. oktobra - Nobelovo nagrado za literaturo prejme francoski avtor Patrick Modiano, je danes v Stockholmu sporočila Kraljeva švedska akademija. Akademija je Modiana nagradila za "umetnost spomina, s katero je obudil najbolj nedoumljive človeške usode in razkril vsakdan okupacije", piše v utemeljitvi nagrade.

Francija, Pariz. Francoski avtor Patrick Modiano je prejel Nobelovo nagrado za literaturo. Foto: Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Francoski avtor Patrick Modiano je prejel Nobelovo nagrado za literaturo.
Foto: Xinhua/STA

Francija, Pariz. Francoski avtor Patrick Modiano je prejel Nobelovo nagrado za literaturo. Foto: Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Francoski avtor Patrick Modiano je prejel Nobelovo nagrado za literaturo.
Foto: Xinhua/STA

Kot je po pisanju tujih tiskovnih agencije dejal predstavnik akademije Peter Englund, je Modianova "pisava zelo elegantna, a prijazna do bralca". Dodal je, da Modianove knjige niso obsežne, običajno okoli 130 strani, zato lahko bralec "eno njegovo knjigo prebere dopoldne, gre na kosilo in si nato privošči še eno".

V središču pisanja 69-letnega pisatelja so teme, kot so spomin, pozaba, identiteta in krivda, Pariz pa je v njegovem delu mogoče videti kot "kreativnega udeleženca", je v utemeljitvi še zapisala akademija. Njegovo pisanje se premika sem ter tja med preteklostjo in sedanjostjo.

Modiano je napisal okoli 30 knjig, zanje je prejel številne nagrade. Med njegovimi deli je tudi nekaj knjig za otroke, poleg tega piše tudi filmske scenarije. Njegova dela so prevedena v več kot 30 jezikov.

Rodil se je 30. julija 1945 v pariškem predmestju Boulogne-Billancourt kot sin judovskega trgovca in flamske igralke. Starša sta se spoznala v okupiranem Parizu in živela napol v tajnosti. Otroštvo je preživel razpet med šolo in hotelom, med odsotnim očetom in mamo na turnejah, zato je bil že zelo zgodaj prepuščen samemu sebi. Konec njegovega otroštva je zaznamovala smrt njegovega tedaj desetletnega brata, ki mu je posvetil dela, nastala med letoma 1967 in 1982.

Modiano pri pisanju črpa iz časopisnih člankov in intervjujev, številne njegove zgodbe pa temeljijo na njegovih lastnih doživljajih v času nemške okupacije v drugi svetovni vojni.

Svoj prvi roman La Place de l'Etoile je izdal leta 1968. Nazadnje je ta mesec izšlo delo z naslovom Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier.

V slovenščino so prevedeni njegova romana Ulica Boutiques obscures, za katerega je prejel prestižno nagrado Goncourt, in Vila bolest ter zbirka kratke proze Katarina, mala balerina. V slednji je Modiano svoj ustvarjalni navdih združil z ilustratorjem Jean-Jacquesom Sempejem.

Prestižno nagrado bodo Modianu podelili 10. decembra v Stockholmu, na dan, ko je leta 1896 umrl Alfred Nobel, po katerem je nagrada poimenovana. Letos je nagrada vredna osem milijonov švedskih kron (870.000 evrov).

Švedska akademija Nobelovo nagrado za književnost podeljuje od leta 1901. Doslej so jo podelili 106-krat, prejelo pa jo je 110 avtorjev, saj sta si nagrado štirikrat delila dva pisatelja. Odklonila sta jo Boris Pasternak leta 1958 in Jean Paul Sartre leta 1964. Lani jo je prejela kanadska pisateljica Alice Munro.

Med 210 kandidati ki so bili v igri za letošnjo Nobelovo nagrado, se je sicer omenjalo več imen, med njimi japonski pisatelj Haruki Murakami, sirski pesnik Adonis, češko-francoski pisatelj Milan Kundera ali kenijski pisatelj Ngugi wa Thiong'o.