Na hitro prelistano 11.10.2014 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 11. oktobra - Pri založbi Beletrina so v zbirki Koda izdali delo ameriškega glasbenega kritika Alexa Rossa z naslovom Drugo je hrup, pri založbi Didakta pa Zdravilne zgodbice slovenskih avtoric Mie Bone in Petre Julie Ujawa. Založba Zala je izdala knjigo Susannah Fullerton Na plesu z Jane Austen ter slikanico Emme Yarlett Orion in tema.

Ljubljana. Slikanica britanske avtorice Emme Yarlett z naslovom Orion in tema. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica britanske avtorice Emme Yarlett z naslovom Orion in tema.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorja Alexa Rossa Drugo je hrup s podnaslovom Poslušati dvajseto stoletje. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Alexa Rossa Drugo je hrup s podnaslovom Poslušati dvajseto stoletje.
Foto: STA

Ljubljana. Priročnik slovenskih avtoric Mie Bone ter Petre Julie Ujawe z naslovom Zdravilne zgodbice. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik slovenskih avtoric Mie Bone ter Petre Julie Ujawe z naslovom Zdravilne zgodbice.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorice junaki Susannah Fullerton z naslovom Na plesu z Jane Austen s podnaslovom Kako so plesali pisateljica, njene junakinje in junaki. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice junaki Susannah Fullerton z naslovom Na plesu z Jane Austen s podnaslovom Kako so plesali pisateljica, njene junakinje in junaki.
Foto: STA

DRUGO JE HRUP - KNJIGA O GLASBI 20. STOLETJA SKOZI OČI AMERIŠKEGA GLASBENEGA KRITIKA

Delo Drugo je hrup s podnaslovom Poslušati dvajseto stoletje je knjiga izjemnega zamaha, eruditskega znanja in obenem nenavadne dostopnosti. Pisana je v enaki meri za strokovnjake in za popolne laike, ki jih preprosto zanima, kaj se je dogajalo z glasbo v najbolj norem, nenavadnem in glasbeno mnogovrstnem stoletju. Glasba je razumljena v svoji vseprisotni pretočnosti in metamorfozičnosti. Knjiga ponuja potovanje v navidez nepregledni globalni labirint sodobne glasbe, bralca popelje od Dunaja pred prvo svetovno vojno in Pariza v 20. letih minulega stoletja, prek totalitarnih režimov Hitlerjeve Nemčije in Stalinove Sovjetske zveze vse do newyorških ulic v 60. in 70. letih. Opisani so vzpon popularne kulture in politika množic, vznik novih tehnologij, eksperimenti brez primere, vroče in hladne vojne, upori, prijateljstva in sovraštva.

Alex Ross (1968) je ameriški glasbeni kritik, od leta 1996 zaposlen kot kritik revije New Yorker, pred tem pa kritik New York Timesa. Za pričujoče delo, ki ga je v slovenščino prevedel Leon Stefanija, je prejel številne mednarodne nagrade, knjiga pa je bila tudi med finalisti za pulitzerja.

ZDRAVILNE ZGODBICE - ZGODBICE, KI BODO MALČKOM POMAGALE PRI RAZLIČNIH TEŽAVAH

Priročnik slovenskih avtoric - psihologinje in strokovnjakinje za terapevtsko hipnozo Mie Bone ter kulturologinje Petre Julie Ujawe je namenjen tako staršem kot malčkom. Vsebuje zgodbice, spisane s skrbno izdelanimi jezikovnimi vzorci, ki spodbujajo osvajanje osnovnih razvojnih nalog in razreševanje težav v prvih letih malčkovega življenja. Razvojna psihologinja Ljubica Marjanovič Umek je zapisala, da si Zdravilne zgodbice zaslužijo ime zdravilne, saj z izbranimi vsebinami, toplimi besedami, prepletanjem domišljije in resničnosti, opisi junakov in junakinj, s katerimi se otroci identificirajo, delujejo kot "obliž na rano" ter sporočilo staršem, da ovire niso nepremostljive. Zgodbice, ki so namenjene predvsem otrokom do približno četrtega leta, se lotevajo problematik, kot so agresivno vedenje, strah pred tremo, močenje postelje, težave z vrtcem, opustitev dude, izbruhi trme, težave z govorom, strah pred zdravnikom, težave s spanjem in splošna bojazljivost. Otroku pomagajo tudi pri razumevanju ločitve staršev in ga spodbujajo k pogumu ter samostojnosti in raziskovanju.

NA PLESU Z JANE AUSTEN - KNJIGA Z ANALIZO PLESA V ČASU JANE AUSTEN

Knjiga Na plesu z Jane Austen s podnaslovom Kako so plesali pisateljica, njene junakinje in junaki, je namenjen vsem ljubiteljem Jane Austen, ki bi se s pisateljico radi podali na ples in pokukali v zakulisje njenih romanov. Pisateljica se je dobro zavedala, da je ples življenjskega pomena. V njenem času so bile plesne dvorane pravcate arene družabnega življenja. Podobno kot številne njene junakinje se je tudi avtorica učila plesnih korakov, plesala, se spogledovala in krepčala z večerjo, potem pa o dogajanju še vse jutro premlevala, pisala duhovita pisma sestri Cassandri in vse to spretno vpletala v še danes žive romane. Knjiga ponuja poglobljeno analizo plesov, ki jih je plesala ali v romanih opisovala Austenova. Delo sta prevedla in uredila Mateja Črv Sužnik in Miha Sužnik.

ORION IN TEMA - SLIKANICA ZA MALČKE, KI SE BOJIJO TEME

Glavni junak slikanice britanske avtorice Emme Yarlett z imenom Orion se boji vsega - pošasti, os, deklic, lop, neviht, psov, pajkov in višine, najbolj pa ga je strah teme. Nekega dne jo pozove na srečanje. Tema se odzove in skupaj se odpravita na posebno dogodivščino, ki ju poveže tako močno, da postaneta najboljša prijatelja. "In nihče se ne boji svojega najboljšega prijatelja," ob koncu sklene mali Orion. Za prevod besedila v slikanici sta poskrbela Mateja Črv Sužnik in Miha Sužnik.