Svet 11.10.2014 9:43

Na Dunaju prenovljeni Pogrebni muzej

Dunaj, 11. oktobra - Na Dunaju bodo prihodnji teden odprli prenovljeni Pogrebni muzej, ki so ga preselili na osrednje dunajsko pokopališče. Na ogled bo več kot 250 eksponatov, od posmrtnih mask do krst iz različnih časovnih obdobij. Muzej, ki se razprostira na 300 kvadratnih metrih, dokazuje, da imajo Dunajčani prav poseben, srhljiv in hkrati zabaven odnos do smrti.

Nikjer drugje v Evropi niso uprizarjali tako razkošnih pogrebov in nikjer niso pri pogrebih uporabljali bolj grotesknih predmetov kot prav v avstrijski prestolnici.

V muzeju bodo predstavljeni tako zgodovinski kot sodobni eksponati pogrebne kulture ter obsežen slikovni in video material v interaktivni obliki, so sporočili z agencije za stike z mestom Dunaj Compress.

Najpomembnejše eksponate, kot so denimo mrtvaški prti in imperialno orožje s cesarskih pogrebov, so prenesli s prejšnje lokacije muzeja, mnogo predmetov pa bo na ogled prvič. Med drugim bodo razstavljeni nekateri predmeti, ki so jih polagali v krsto ob pokojnika v primeru, da bi se ta ponovno zbudil. Na prehodu iz 19. v 20. stoletje je bil namreč med ljudmi precej pogost strah pred tem, da bi bili pokopani živi. Rešilna budilka naj bi tako začela zvoniti, če bi pokojnik oživel in se v grobu premaknil, bodalo pa so tisti najbolj previdni zaupali zdravniku, da jih je ta pred pokopom za vsak slučaj še zabodel v srce.

Na ogled bodo tudi številne krste, od t.i. varčevalne krste za večkratno uporabo iz 18. stoletja, ki ima na dnu vratca, skozi katera so odvrgli truplo pokojnika v grob, do razkošnih sarkofagov in sedeče krste, ki so jo izdelali po motivu s slike surrealističnega slikarja Reneja Magritta.

Obiskovalci bodo lahko obenem preko ekrana na dotik poiskali, kje na centralnem pokopališču (Zentralfriedhof) se nahajajo grobovi znanih osebnosti, na 13 ekranih pa se bodo vrteli različni videoposnetki, med drugim tudi s pogreba cesarja Franca Jožefa I.