Slovenija 13.10.2014 13:44

Zbirka Slovanske knjižnice bogatejša za 300 ruskih del

Ljubljana, 13. oktobra - Knjižna zbirka Slovanske knjižnice Mestne knjižnice Ljubljana bo od danes bogatejša za 300 ruskih knjig. Dela bosta knjižnici ob 16. uri predala predstavnik moskovskega Združenja ruskih založnikov Oleg Filimonov ter direktor Ruskega centra znanosti in kulture Rifat Pateev. V naboru bodo tako otroške knjige kot tudi beletristična in strokovna dela.

Ljubljana. Slovanska knjižnica. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Slovanska knjižnica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Vodja Slovanske knjižnice Teja Zorko je za STA povedala, da je bera doniranih knjig iz najnovejše ruske založniške produkcije zelo raznovrstna. Med njimi so otroške knjige, knjige, primerne za učenje ruskega jezika, ter beletristična in strokovna dela. Izbor del, izdanih v letih 2013 ali 2014, so opravili v Združenju ruskih založnikov in v ljubljanskem Ruskem centru znanosti in kulture, v knjižnici pa so ga prepoznali kot vsebinsko primernega in se donatorjema zanj zahvaljujejo.

Donacija del Slovanski knjižnici bo že druga po vrsti. Prvi prispevek 250 aktualnih del iz ruske knjižne produkcije je po posredovanju veleposlaništva Ruske federacije in Pateeva Slovanska knjižnica prejela že leta 2010.

V Slovanski knjižnici, ki je po tradiciji študijsko usmerjena, hranijo več kot 180.000 del. Od tega jih je okoli 5300 napisanih v ruskem jeziku. Hranijo tudi obsežen nabor del slovenskih avtorjev, prevedenih v vse svetovne jezike. "Imamo usmeritev, da negujemo pogled na to, kako so naša literarna dela zastopana v tujini," je še dejala Zorkova.