Svet 14.10.2014 5:30

V doslej največji odkriti antični grobnici v Grčiji našli obsežen mozaik

Atene, 14. oktobra - Arheologi so v doslej največji odkriti antični grobnici v grškem mestu Amfipoli naleteli na obsežen mozaik. Mozaik, ki je nastal v 4. stoletju p.n.št., prikazuje moškega, ki vozi kočijo. Moški ima na glavi lovorov venec, kočijo pa vlečeta dva konja, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Radovljica. Ostanki mozaika. Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica.
Ostanki mozaika.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Mozaik je izdelan v beli, črni, modri, rdeči, rumeni in sivi barvi. Pred kočijo je videti še figuro Hermesa, grškega boga trgovine in poslanca bogov, ki so ga upodabljali kot prikupnega mladeniča s popotnim klobukom, krilatimi čevlji in glasniško palico.

Kot so sporočili z grškega ministrstva za kulturo, je mozaik najobsežnejši na tej lokaciji, saj meri kar 4,5 krat tri metre. Po pisanju AFP mozaik še ni v celoti odkrit.

Arheologi so grobnico iz časa Aleksandra II. Velikega makedonskega odkrili v začetku avgusta. Kdo je pokopan v njej, je zaenkrat še predmet ugibanj: nekateri menijo, da Aleksandrova mati Olimpija, drugi da kateri od njegovih generalov.

Aleksander II. Veliki se je rodil v Peli kot sin makedonskega kralja Filipa II. Nekaj let ga je vzgajal Aristotel. Kmalu se je izkazal kot sposoben in pogumen poveljnik. Prestol je zasedel po uboju kralja Filipa II. leta 336 p.n.št.. Z osvajanji je pospešil trgovino in širil grško civilizacijo ter povezal dežele med Sredozemljem in Indom. Z njim se je začelo obdobje helenizma.