Slovenija 14.10.2014 6:00

Po 850 letih spet doma listina, v kateri se prvič omenja Maribor

Maribor, 14. oktobra - V okviru slavnostne akademije ob 850-letnici prve omembe Maribora bodo danes postavili na ogled listino iz leta 1164, v kateri je prvič omenjen grad na Piramidi, po katerem je mesto dobilo ime. Listina, ki jo sicer hranijo v Avstrijskem državnem arhivu na Dunaju, bo na ogled v preddverju Slovenskega narodnega gledališča Maribor do sredine novembra.

Maribor. Predstavitev faksimila listine iz leta 1164, v kateri je prvič omenjen mariborski grad na Piramidi. Mariborski župan Andrej Fištravec. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Predstavitev faksimila listine iz leta 1164, v kateri je prvič omenjen mariborski grad na Piramidi.
Mariborski župan Andrej Fištravec.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Z listino s pečatom, ki nosi datum 20. oktober 1164, je štajerski mejni grof Otokar III. z ženo Kunigundo podelil šentpavelskemu samostanu posesti v Labotski dolini, ki jih je imel njegov vazal Griuke v vaseh Edling, Hoefern in Kieberg. Opat Pilgrim pa je dal Otokarju v povračilo užitek od svojih posesti v Kamnici, Melju in na Polskavi ter mu kot jamstvo izročil dve kmetiji pod mariborskim gradom.

Ta listina je najstarejši ohranjen zapis imena gradu na Piramidi (Castrum Marchburch) kot središča Podravske marke. Mejni grof Bernard Spanheimski se je sicer že leta 1124 imenoval Mariborski, kot mesto pa je bilo naselje prvič omenjeno leta 1254 (civitas Marpurg).

20. oktober - dan, ko je bil Maribor prvič omenjen v pisni listini - je praznik Mestne občine Maribor, ki bo letos ob 850-letnici še bolj slovesen. V dvorani SNG Maribor bo zvečer potekala slavnostna akademija, na kateri bo slavnostni govornik župan Andrej Fištravec. Ob tej priložnosti bodo podelili občinska priznanja in nagrade, med drugim tudi naziv častni občan Maribora.

Slavnostna akademija predstavlja vrhunec celoletnega obeleževanja 850-letnice prve omembe Maribora. Prihodnji konec tedna bodo sledili še dan odprtih vrat v mariborskih muzejih in arhivu ter večerno spuščanje lučk po Dravi.