Slovenija 14.10.2014 11:10

Na knjižnem sejmu v Frankfurtu predstavili kandidaturo Slovenije za častno gostjo

Ljubljana, 14. oktobra - Slovenska delegacija se je v sklopu knjižnega sejma v Frankfurtu sestala z vodstvom sejma in predstavniki držav, ki bodo v prihodnjih letih častne gostje sejma. Kot je za STA pojasnil direktor Javne agencije za knjigo RS (JAK) Aleš Novak, so vodstvu sejma predstavili dosedanje aktivnosti v zvezi s slovensko kandidaturo za častno gostjo.

Slovenska delegacija, ki so jo sestavljali predstavniki JAK in ministrstva za kulturo, pridružila pa se jim je tudi slovenska veleposlanica v Nemčiji Marta Kos, se je tokrat z vodstvom sejma sestala že drugič. Kot je povedal Novak, so vodstvu sejma predstavili tudi konceptualni pristop v zvezi s slovensko kandidaturo za častno gostjo ter programe, ki jih že izvajajo v podporo prevajanju in uveljavljanju slovenskih avtorjev in literature v mednarodnem prostoru.

Dogovorili so se tudi, da do prihodnjega sejma pripravijo elaborat projekta Slovenija - častna gostja. Kot je še pojasnil Novak, frankfurtski knjižni sejem sicer nima formalno natančneje predpisanega postopka izbora in imenovanja častne gostje, se pa zanimanje držav povečuje. Trenutno so potrjene častne gostje do leta 2018.

V sklopu knjižnega sejma, ki se je sklenil v nedeljo, so se po Novakovih besedah srečali tudi s predstavniki nizozemsko-flamskega projekta (2016), Katalonci (2007) in Gruzinci (2018), ki so jim predstavili svoje pristope in izkušnje, ter s predstavnikom združenja nemških založnikov.

Vlada je kandidaturo Slovenije kot častne gostje na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu za leto 2018 potrdila aprila letos ter za projekt zagotovila 2,5 milijona evrov. Glavni nosilec projekta je JAK.

Projekt, imenovan Republika Slovenija - častna gostja na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu, je eden izmed osrednjih ciljev na področju knjige v Nacionalnem programu za kulturo 2014-2017 in eden najpomembnejših na področju mednarodne uveljavitve.

Zastavljen je tako, da bo povezoval kulturni, gospodarski in turistični sektor. Cilj je izboljšanje trgovanja z avtorskimi pravicami, povečanje števila prevodov slovenske literature v nemški in angleški jezik, povečanje prepoznavnosti slovenske kulture v tujini in prepoznavnosti Slovenije kot turistične destinacije, povezovanje podjetij s področja tiskarstva in izboljšanje trgovanja slovenskih oblikovalskih izdelkov.