Svet 15.10.2014 6:00

Mineva 200 let od rojstva Lermontova

Moskva/Ljubljana, 15. oktobra - V Moskvi se je pred 200 leti na današnji dan rodil pesnik, pisatelj in dramatik Mihail Jurjevič Lermontov. Med njegova najbolj znana dela sodijo roman Junak našega časa, drama Maškarada ter pesem Pesnikova smrt, v kateri je ob smrti Aleksandra Sergejeviča Puškina kritiziral rusko družbo. Lermontov je v svoji liriki sicer nadaljeval Puškinovo smer.

Lermontov se je rodil 15. oktobra 1814 v stari plemiški družini. Med letoma 1830 in 1832 je študiral v Moskvi. Po opravljeni vojaški šoli v Peterburgu je stopil v vojsko. Bil je carski častnik. Kot poklicni vojak se je bojeval v Zakavkazju, kamor je bil izgnan zaradi pesmi Pesnikova smrt, piše v Albumu svetovnih književnikov.

Lermontov je v liriki nadaljeval Puškinovo smer, z nekaterimi spremembami v obliki in vsebini. V njegovih delih je manj čiste čustvene in razpoloženjske lirike, zato pa več izrazito miselnih vsebin, ki ponazarjajo neposredne prispodobe. Lermontov je pisal avtobiografsko, čisto liriko, v kateri je svobodoljubni lirski subjekt v sporu s stvarnostjo in samim seboj.

V svojem edinem romanu Junak našega časa, sestavljenem iz posameznih zgodb, pripovedi in dnevniških zapisov, je Lermontovu z likom junaka Pečorina uspelo ustvariti primer odvečnega junaka ruske književnosti, ki ga postavljajo ob bok Puškinovemu Jevgeniju Onjeginu.

V romanu Pečorin razmišlja: "Vsak spomin na preteklo žalost ali veselje mi udarja boleče v dušo in izvablja iz nje vedno iste glasove... Bedasto sem ustvarjen: ničesar ne pozabim - ničesar!"

Lermontovo edino dramo Maškarada je pred dvema letoma v Hrvaškem narodnem gledališču na Reki na oder postavil režiser Vito Taufer. Tedaj je Taufer Maškarado opisal kot komad, ki govori o temačni strani človeške psihe. Po njegovih besedah je temeljno vprašanje, ki ga zastavlja delo, "kaj je prava stran človeškega obraza, ali je bela ali črna, dobra ali slaba".

Podobno kot njegov vzornik Puškin je Lermontov umrl v dvoboju 27. julija 1841, star le 26 let.

Obletnico rojstva Lermontova bodo danes obeležili tudi v Ruskem centru znanosti in kulture v Ljubljani, kjer bodo ob 18. uri v kinoklubu predvajali črno-beli film Maškarada, ki ga je po literatovi drami režiral Sergej Gerasimov.