Slovenija 17.10.2014 0:30

Z Murmel Murmel v 49. festival Borštnikovo srečanje

Maribor, 17. oktobra - S predstavo Murmel Murmel berlinskega Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz se bo danes v Mariboru začel 49. festival Borštnikovo srečanje. Po besedah umetniške direktorice Alje Predan vedno bolj relevanten evropski festival tudi letos prinaša smetano domače gledališke produkcije in izbor gostovanj iz tujine, pri čemer je tokrat poudarek na Španiji.

Maribor. 49. festival Borštnikovo srečanje. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
49. festival Borštnikovo srečanje.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Za nagrade festivala Borštnikovo srečanje se bo letos potegovalo 11 uprizoritev osmih režiserjev, ki jih je kot najboljše iz pretekle gledališke sezone izbrala selektorica Amelia Kraigher. V spremljevalnem programu bo na ogled še sedem izbranih predstav.

Festival, ki ima že vse od svojega začetka domovanje v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, bo nocoj odprlo berlinsko gledališče Volksbühne z nenavadno uprizoritvijo Murmel Murmel v režiji Herberta Fritscha. Gre za uprizoritev drame Dieterja Rotha iz leta 1974, v kateri je na 176 straneh napisana le v neskončnost ponavljajoča se beseda Murmel. Režiser je zbral 11 igralcev, ki ves čas ponavljajo to besedo.

"Končno bo k nam prišel tudi sloviti madžarski režiser Bela Pinter, pa legenda sodobnega flamenka Israel Galvan," je o mednarodnem programu letošnjega Borštnikovega srečanja povedala Predanova. Javnosti bodo predstavili dela petih sodobnih dramatikov iz Španije in dve zelo različni gledališki zamisli: Spektakel Zlata doba, s katerim se koreograf Galvan spominja zlatega obdobja umetnosti flamenka v 19. stoletju, in avantgardno delo Brickman Brando Bubble Boom gledališča Agrupacion Senor Serrano, ki se nenehno samoprenavlja in združuje več gledaliških umetnosti.

Še pred uradnim začetkom festivala bodo nocoj v preddverju Stare dvorane SNG Maribor odprli razstavo plakatov s preteklih Borštnikovih srečanj. Kot izpostavljajo organizatorji, je gledališki plakat kulturni plakat par excellence in v tej zvrsti je slovensko grafično oblikovanje doseglo svoj ustvarjalni vrh že v 70. in ga držalo vse tja do 90. let 20. stoletja.

Festival Borštnikovo srečanje bo pod sloganom Igrajmo se! in z več kot 70 dogodki potekal do 26. oktobra, ko bodo podelili nagrade, med drugim Borštnikov prstan igralcu Vladu Novaku.