Slovenija 16.10.2014 10:39

Nagrada bert še za Miho Baloha

Ljubljana, 16. oktobra - Društvo slovenskih režiserjev je drugo nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske igre v letošnjem letu, namenjeno igralcu, podelilo Mihi Balohu. Na društvu so spomnili, da je Baloh nepozabno zaznamoval slovensko filmografijo ter "dal stas in obraz slovenskemu novemu valu". Januarja letos so nagrado prvič podelili igralki Štefki Drolc.

Ljubljana. Filmsko platno, Kino Šiška. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmsko platno, Kino Šiška.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nagrado bert bodo Balohu podelili v petek, 24. oktobra, v Slovenski kinoteki. Pred tem bodo predvajali socialno-kritično dramo Veselica o neprilagodljivosti nekdanjega partizana v režiji Jožeta Babiča. V filmu je Baloh nastopil v vlogi kurirja.

Marcel Štefančič jr. se je leta 2008 Balohu poklonil z besedami: "Mansardno okno...pogled na ulico...in na oknu - tej večni alegoriji filmskega kadra - Miha Baloh. Tako se odpre Veselica, v kateri je Baloh končno dobil priložnost, da pokaže, zakaj je tako samoumeven. To je bil prvi film, v katerem je imel glavno vlogo. Prvi film, ki ga je pilotiral. Film, ki ga je v nekem smislu formiral. Drugi igralci lahko rečejo, da so se jim odprla vrata v film - Balohu se je odprlo okno v film."

Baloh je nato nastopil v številnih kultnih filmih, med njimi so Ples v dežju in Maškarada režiserja Boštjana Hladnika ter Draga moja Iza v režiji Vojka Duletiča. Uveljavil se je tudi v tujini, predvsem v vlogah negativcev. Nastopil je v avstrijski seriji Leni in nemških filmih o Vinetouju.

Društvo slovenskih režiserjev je nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske igre ustanovilo letos, podelili pa jo bodo dvakrat letno, izmenjaje igralki in igralcu. Januarja letos so nagrado prvič podelili Štefki Drolc. Kot je v utemeljitvi nagrade zapisal filmski ustvarjalec Vlado Škafar, je Drolčeva "v slovenski film prinesla preprostost in milino".

Nagrada bert je poimenovana po gledališkem in filmskem igralcu Bertu Sotlarju. Kipec, ki ga prejme nagrajenec, je izdelal konceptualni umetnik in režiser Miha Knific.