Svet 17.10.2014 5:00

Na filmskem festivalu Viennale retrospektiva Johnu Fordu

Dunaj, 17. oktobra - Največji filmski festival v Avstriji, Viennale, bo med 23. oktobrom in 6. novembrom v različnih kinematografih na Dunaju predvajal filmske vrhunce z vsega sveta. Velika retrospektiva bo tokrat posvečena legendarnemu ameriškemu režiserju vesternov in štirikratnemu dobitniku oskarja za režijo Johnu Fordu.

Ljubljana. Kamera, filmska produkcija, snemanje, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kamera, filmska produkcija, snemanje, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

V okviru letošnjega, 52. Viennala bodo ljubiteljem filma ponudili več kot 300 domačih in mednarodnih igranih, dokumentarnih in kratkih filmov. Za mnogo režiserjev je ta festival edina priložnost, da svoja dela predstavijo v Avstriji, saj le malo filmov s festivalskega programa kasneje vrtijo v kinematografih.

Na programu bodo filmi nekaterih velikih filmskih imen, kot so Woody Allen, Jean-Luc Godard, Abel Ferrara in Lars von Trier. Med dokumentarnimi filmi si bo mogoče ogledati nekaj glasbenih dokumentarcev, med drugim o britanski skupini Pulp in o avstralskem glasbeniku Nicku Caveu. Posebna pozornost bo namenjena tudi ameriško-danskemu igralcu Viggu Mortensenu, od trilogije Gospodarja prstanov do njegovega sodelovanja z režiserjem Davidom Cronenbergom v filmih Senca preteklosti in Nevarna metoda.

Retrospektiva bo tokrat z izborom 45 del posvečena velikemu filmskemu ustvarjalcu in enemu najpomembnejših režiserjev vesternov Johnu Fordu. Ameriški režiser je znan predvsem po svojih legendarnih vesternih Stagecoach in Rio Grande, v katerih je glavno vlogo odigral John Wayne. Na ogled bodo tudi njegovi nemi filmi, dokumentarci in komedije.

V okviru festivala, ki se ga običajno udeleži več kot 96.000 obiskovalcev, se bodo zvrstili tudi pogovori s filmskimi ustvarjalci, razstave in koncerti, so sporočili iz agencije za stike z mestom Dunaj, Compress.