Svet 19.10.2014 6:00

Mineva 115 let od rojstva Miguela Angela Asturiasa

Ciudad de Guatemala, 19. oktobra - V mestu Ciudad de Guatemala se je na današnji dan rodil pisatelj, pesnik in diplomat Miguel Angel Asturias. Bil je predstavnik magičnega realizma in eden najpomembnejših obnoviteljev špansko-ameriškega romana. Med njegovimi najbolj znanimi deli je roman Gospod predsednik. Leta 1967 je prejel Nobelovo nagrado za literaturo.

Asturias se je rodil 19. oktobra 1899 v Gvatemali. Študiral je pravo na Univerzi San Carlos v rojstnem Ciudad de Guatemala, od leta 1923 pa še antropologijo in indijsko mitologijo na pariški Sorbonni, kar je kasneje tudi zelo vplivalo na njegova dela. V Parizu je živel deset let in v tem času prepotoval Zahodno Evropo in Srednji Vzhod, obiskal pa je tudi Grčijo in Egipt. Tedaj je pod vplivom nadrealizma začel pisati svoja dela.

Leta 1930 je napisal zbirko Gvatemalske legende, ki je v španščini izšla v Madridu, kmalu pa je bila prevedena še v francoščino. Zanjo je Asturias prejel nagrado Silla Monsegur, namenjeno v Franciji izdanim špansko-ameriškim delom, piše na spletni strani Nobelove nagrade.

Tudi Asturiasovo priznano delo Gospod predsednik je nastalo v času njegovega bivanja v Franciji. V njem je opisal družbeno zlo, ki ga ljudje doživljajo pod vladavino brezsrčnega diktatorja. Ob vrnitvi v domovino Asturias dela zaradi njegove politične konotacije ni mogel vzeti s seboj, saj je v Gvatemali tedaj vladal diktator Jorge Ubico.

Po padcu Ubicovega režima leta 1944 je oblast prevzel Juan Jose Arevalo, ki je Asturiasa imenoval za kulturnega atašeja v Mehiki. Prav tam so roman Gospod predsednik leta 1946, 13 let od nastanka, končno izdali. Asturias je med letoma 1918 in 1948 napisal tudi številne pesmi, ki so izšle leta 1949 v antologijski zbirki Sien de alondra (Škrjančev tempelj). Leta 1950 je napisal roman Vihar.

Zaradi svojega delovanja proti diktaturi v Gvatemali je Asturias večino življenja preživel v izgnanstvu. Po padcu Jacoba Arbenza Guzmana leta 1954 je našel azil v Argentini, rodni državi njegove druge žene, kjer je živel do leta 1962. Leto kasneje je argentinska založniška hiša Losada izdala njegovo delo Mulata de tal (Mulatka), v kateri avtor opozarja, de je mogoče pohlep in hrepenenja po materialnih dobrinah preseči zgolj z univerzalno ljubeznijo.

Asturias je leta 1966 prejel Leninovo nagrado za mir, leto kasneje pa je bil razglašen za dobitnika Nobelove nagrade za literaturo. Podelili so mu jo za njegovo intenzivno literarno delo, ki obuja tradicijo latinskoameriških Indijancev in hkrati opozarja na družbene razmere v državi. Umrl je 9. junija 1974 v Madridu, pokopan pa je na pariškem pokopališču Pere Lachaise.

V slovenščino so prevedeni njegovi romani Gospod predsednik, Vihar, Koruzarji in Zeleni papež ter zbirka kratke proze Gvatemalske legende.