Svet 20.10.2014 13:16

V Nemčiji razstava o sodelovanju Guenterja Grassa z nacisti

Lübeck, 20. oktobra - V nemškem mestu Lübeck je na ogled razstava, ki osvetljuje obdobje, ko je Nobelov laureat Guenter Grass med drugo svetovno vojno sodeloval v oboroženih enotah SS. Postavitev se naslanja na Grassov avtobiografski roman iz leta 2006 Beim Haeuten der Zwiebel (Ob lupljenju čebule), ki je požel veliko neodobravanja tako v Nemčiji kot drugod po svetu.

Razstava v Hiši Guenterja Grassa v Lübecku obsega govore, pisma in rokopise, ki pričajo o času, ko je bil pisatelj vpoklican v oborožene enote SS. Med drugim bodo na ogled še multimedijska predstavitev fotografij pisatelja v uniformi, njegova vojna poezija in prepis pogovora iz leta 1963, v katerem Grass odkrito spregovori o svojem članstvu v SS-u.

"Postavitev bo pojasnila, kako je čas, ki ga je preživel v vojski, oblikoval Grassa kot posameznika," je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal vodja hiše Joerg-Philipp Thomsa.

Grassovo razkritje, da je med drugo svetovno vojno sodeloval v oboroženih enotah SS, je sprožilo val neodobravanj po vsemu svetu. Pisatelj je veljal za veliko moralno-etično avtoriteto in je vedno nasprotoval vojni, ksenofobiji ter zanikanju nacističnih grozot.

"V javnosti vlada veliko nerazumevanje do tega, da je Grass zanikal svojo osebno zgodovino do leta 2006. Razstava razkriva, da je Grass o sodelovanju v oboroženih enotah SS odprto govoril do začetka 60. let minulega stoletja. Nato pa, zdi se, da zaradi sramu, ne več, vse do izida dela Ob lupljenju čebule leta 2006," je menil Thomsa.

Postavitev bo na ogled do oktobra 2015.