Svet 21.10.2014 11:45

Razredni sovražnik nagrajen v Haifi

Haifa, 21. oktobra - Film Roka Bička Razredni sovražnik je na 30. mednarodnem filmskem festivalu v Haifi prejel posebno omembo žirije, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). To je že 18. mednarodna nagrada za film, ki je tudi na seznamu za letošnje nominirance Evropske filmske akademije (EFA).

Žirija je na festivalu v izraelski Haifi, ki se je zaključil v soboto, v tekmovalnem programu za zlato sidro glavno nagrado podelila dobitniku zlate palme na letošnjem festivalu v Cannesu - filmu Zimsko spanje turškega režiserja Nurija Bilgeja Ceylana.

Film Razredni sovražnik je nastal v produkciji Triglav filma. V glavnih vlogah nastopajo Igor Samobor in devet srednješolcev. Scenarij za film so po resničnih dogodkih napisali Nejc Gazvoda, Biček in Janez Lapajne. Zgodbo iz filma je Biček doživel kot srednješolec, ko je dijakinja zaključnega letnika naredila samomor. Temu je sledil upor njenih sošolcev proti šolskemu sistemu in profesorjem.

V sklopu Filmskih dnevov Lux bodo Razrednega sovražnika 26. oktobra predvajali na Zagrebškem filmskem festivalu. Na začetku novembra pa bodo film prikazali na festivalih v Solunu, Arrasu, Stocholmu in Sevilli. V Sevilli so Razrednega sovražnika predvajali že lani v tekmovalnem programu, letos pa ga bodo prikazali v programu filmov, ki so na seznamu za nominirance za Evropske filmske nagrade. Nominirance bo EFA sporočila 8. novembra na omenjenem festivalu, nagrade EFA bodo podelili 13. decembra v Rigi.

Kot so še sporočili SFC, so v ponedeljek na 16. filmskem festivalu v Mumbaiu prikazali slovenski film Drevo režiserke in scenaristke Sonje Prosenc. Film so izbrali med 15 prvenci z vsega sveta, ki tekmujejo za glavno nagrado festivala.

Zgodba filma Drevo sledi materi in dvema otrokoma, Aleku in Veliju, ki so zaradi grožnje krvnega maščevanja varni le za zidovi svoje hiše oziroma dvorišča. A tudi to ne more otrokom preprečiti sanjarjenja in želje po svobodi, so o vsebini filma zapisali na spletni strani produkcijske hiše Monoo, ki je film producirala v sodelovanju s TV Slovenija, Starogaro in Nuframe.