Svet 22.10.2014 6:00

Doris Lessing bi danes dopolnila 95 let

London, 22. oktobra - Britanska pisateljica Doris Lessing, dobitnica Nobelove nagrade za književnost leta 2007, bi danes dopolnila 95 let. Švedska akademija jo je ob razglasitvi nagrade opisala kot "epsko avtorico, ki s skepticizmom, ognjevitostjo in vizionarsko močjo preizprašuje razdrobljeno civilizacijo". Njeno najbolj znano delo je Zlata beležnica.

Lessingova se je rodila leta 1919 kot Doris May Taylor v Kermanšahu v današnjem Iranu. Njen oče je bil britanski častnik, ki se je kasneje z družino preselil v Južno Rodezijo, današnji Zimbabve. Afrika je bistveno zaznamovala pisateljico in njeno delo. Zaradi kritike rasne diskriminacije dolga desetletja ni mogla potovati v Rodezijo in Južno Afriko.

Prvi književni uspeh je dosegla leta 1950, leto po tistem, ko se je nastanila v Angliji in s seboj v prtljagi prinesla roman Trava poje na temo rasnih razmer v Afriki. Tam je pustila dva otroka, ki ju je imela s kolonialnim častnikom Frankom Wisdomom.

Svetovno slavo ji je prinesla knjiga Zlata beležnica iz leta 1962, ki je postala ena od vzornic ženskega gibanja, vendar pisateljica sebe ni pojmovala za feministko. Švedska akademija je omenjeni roman razglasila za "pionirsko delo", ki "spada med prgišče knjig, ki so oblikovale pogled na odnos med moškim in žensko v 20. stoletju".

Vsebina njenih romanov je zelo pestra - od napol avtobiografskih afriških izkušenj do socialnih in političnih bitk, psiholoških trilerjev do znanstvene fantastike.

Slovenskim bralcem so poleg Trave poje in Zlate beležnice dosegljivi še romani Peti otrok, Spomini preživele in Generalka za pekel. Lani je v slovenskem prevodu izšlo tudi njeno avtobiografsko delo z naslovom Pod kožo: Prvi del mojega življenjepisa.

Lessingova je sicer enajsta ženska, ki je prejela najbolj zaželeno nagrado za literaturo na svetu, dobila pa jo je po več letih čakanja. Umrla je novembra lani.