Slovenija 21.10.2014 15:29

Škrabčeva ustanova bo štipendirala pet doktorskih študentov

Ljubljana, 21. oktobra - Ustanova patra Stanislava Škrabca je tudi letos podelila štipendije perspektivnim študentom slovenskega in slovanskih jezikov, klasične filologije, primerjalnega in splošnega jezikoslovja. Strokovna komisija je za letošnje štipendiste izbrala pet doktorskih študentov: Maruško Agrež, Barbaro Balantič, Kajo Dobrovoljc, Domna Krvino in Urško Vranjek.

Štipendiste je izbrala komisija Škrabčeve ustanove, ki so jo sestavljali Erika Kržišnik, Monika Kalin Golob in Majda Merše. Kot so sporočili iz ustanove, odlično študijsko delo štipendistov odlikujejo tudi strokovne oziroma znanstvene objave in sodelovanja na konferencah in simpozijih.

Štipendije sta izbranim študentom v ponedeljek podelila predsednik uprave Škrabčeve ustanove Matjaž Rakovec in predstavnica druge generacije štipendistov Škrabčeve ustanove (2005-2006) Simona Bergoč, sicer vodja službe za slovenski jezik na ministrstvu za kulturo.

Ustanova patra Stanislava Škrabca je v svojem 11-letnem delovanju podelila že 76 štipendij študentom, nagradila pet jezikoslovcev-slovenistov ter pripravila več dogodkov za popularizacijo slovenskega jezika, so še sporočili iz ustanove.

Ustanova s sedežem v Hrovači pri Ribnici nosi ime po enem izmed največjih jezikoslovcev - slovenistov 19. stoletja. Ustanovljena je bila leta 2003 z namenom ohranjanja maternega jezika ter drugih slovanskih jezikov in njihove strokovne obravnave. Kot neprofitna ustanova zbrana sredstva donatorjev in sponzorjev namenja izključno delu perspektivnih študentov.