Slovenija 26.10.2014 0:30

Vlado Novak si bo nadel Borštnikov prstan

Maribor, 26. oktobra - S podelitvijo nagrad se bo danes v Mariboru sklenil 49. festival Borštnikovo srečanje. Letošnji prejemnik Borštnikovega prstana, ki ga podeljujejo igralcu ali igralki za življenjsko delo, je prvak Drame SNG Maribor Vlado Novak - po navedbah žirije eden najbolj prepoznavnih in posebnih igralskih obrazov slovenskega gledališča, filma in televizije.

Maribor. Dobitnik Borštnikovega prstana Vlado Novak. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Dobitnik Borštnikovega prstana Vlado Novak.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Na zaključni prireditvi v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor bodo podelili nagrade za najboljšo predstavo, režijo, igralske in druge umetniške dosežke. Nagrajence bo med enajstimi predstavami minule sezone po izboru selektorice Amelie Kraigher izbrala strokovna žirija v sestavi Barbare Orel, Tee Rogelj, Petre Vidali, Jasena Boka s Hrvaške ter Tomasza Kubikowskega s Poljske.

Svoje delo pa je že opravila žirija za podelitev Borštnikovega prstana, ki so jo poleg predsednice Mojce Jan Zoran sestavljali še Janez Hočevar, Vinko Möderndorfer, Metod Pevec in Alja Predan. "Vlado Novak je igralska žival - tako so ga po enem od igralskih presežkov z občudovanjem in zavistjo poimenovali igralski kolegi," je zapisala v obrazložitvi.

Ta metaforična oznaka po navedbah žirije povzema bistvo njegovih vsestranskih igralskih kvalitet. "Na odru je živalska energija, osredotočena in usmerjena v cilj, ne glede na to, kaj se dogaja na poti. V igri združuje instinkt, prebrisanost, moč alfa samca, individuuma, ki vodi in usmerja. Hkrati pa zmore biti igralski prvak Vlado Novak del tropa, igralske družine, ki sebe in svojo posebnost vsak trenutek harmonizira s celoto."