Slovenija 22.10.2014 15:12

Ob jubilejni izdaji knjižnega sejma nova velika nagrada knjiga leta

Ljubljana, 22. oktobra - Na jubilejnem, 30. knjižnem sejmu bodo podelili novo nagrado, poimenovano knjiga leta. Nagrado bodo podelili v dveh kategorijah - posebej za tiskano in elektronsko knjigo slovenske produkcije, ki je najbolj zaznamovala leto po mnenju strokovne javnosti in bralcev. Sejem bo v Cankarjevem domu (CD) potekal od 26. do 30. novembra.

Ljubljana. Knjižni sejem Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjižni sejem
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nagrada knjiga leta bo simbolne narave in jo bodo v obliki emblema "Knjiga leta 2014 - Velika nagrada SKS" podelili izbrani tiskani knjigi, v obliki posebnega priznanja pa elektronski knjigi, katere založnik bo lahko izdajo opremil z zapisom "posebno priznanje SKS za elektronsko knjigo".

"Tako je to sploh prvo priznanje, ki se bo podeljevalo elektronskim knjigam iz izvirne slovenske produkcije, in prva knjižna nagrada, ki sprejema in obravnava dvojnost knjižne forme, tako tiskane kot elektronske," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik upravnega odbora knjižnega sejma Luka Novak.

Nagrado knjiga leta so sicer v začetkih knjižnega sejma podelili leta 1972. Iz rok Josipa Vidmarja jo je prejel Lojze Kovačič za delo Sporočila v spanju, a se nagrada ni ohranila. Ob jubilejnem, 30. slovenskem knjižnem sejmu bodo nagrado ponovno obudili in jo, tako Novak, prilagodili duhu časa.

Novak je dodal, da je to tudi prva nagrada, ki združuje strokovnost in priljubljenost, saj bosta v izbor vključena tako strokovna žirija kot bralstvo. Izbor bo potekal v dveh korakih. Najprej bo strokovna žirija opravila predizbor. Pri tem bodo žiranti upoštevali tako vsebino del kot tudi jezik ter celostno podobo dela, vključujoč fotografije in ilustracije. Na koncu bo žirija za nagrado nominirala pet tiskanih del, ki bodo razstavljena na knjižnem sejmu. Med njimi bodo nato obiskovalci glasovali za svoja favorita. O priznanju elektronski knjigi bo odločala samo žirija.

Podelitev nagrade in pogovor z nominiranci bosta na programu predvidoma v nedeljo, na zadnji dan sejma.

Poleg nove velike sejemske nagrade bodo med novostmi letošnjega knjižnega sejma še kulinARTfestival in ARSov oder. Gostja letošnjega sejma bo Škotska, osrednja tema pa Kekec, saj letos mineva 130 let od rojstva Josipa Vandota.