Svet 23.10.2014 5:00

Filmski muzej v Potsdamu bo po prenovi odprl vrata

Potsdam, 23. oktobra - Po leto in pol trajajoči prenovi bo v soboto vrata za obiskovalce ponovno odprl Filmski muzej v Potsdamu. Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa ponovno odprtje muzeja pomeni nov začetek v več pogledih, tudi pod novim vodstvom Ursule von Keitz, ki se zavzema predvsem za povezovanje teorije in prakse.

Ljubljana. Kamera, filmska produkcija, snemanje, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kamera, filmska produkcija, snemanje, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

V Regensburgu rojena Von Keitzova bo od zimskega semestra 2014/15 poučevala tudi kot profesorica na Filmski univerzi Babelsberg, pod okriljem katere deluje muzej. Kot je dejala za dpa, ponuja povezovanje teorije in prakse ogromno možnosti.

Filmski muzej v Potsdamu je leta 1981 vrata odprl kot Filmski muzej Nemške demokratične republike. V sklopu prenove, zaradi katere so muzej zaprli marca 2013, so izboljšali predvsem požarno varnost. Poleg tega so kinodvorano v muzeju opremili z najsodobnejšo 3D tehnologijo.

Sklad Pruski gradovi in vrtovi, ki je od leta 1995 pristojen za vzdrževanje muzejske stavbe, je v njeno prenovo vložil okoli 2,5 milijona evrov.

Filmski muzej v Potsdamu se danes ponaša z več kot 500 eksponati, ki so jih za čas prenove shranili v depo. Letno v njem naštejejo 80.000 ljubiteljev filmske umetnosti.