Svet 25.10.2014 5:00

V Parizu bo danes vrata odprl prenovljeni Picassov muzej

Pariz, 25. oktobra - V francoski prestolnici bo po številnih zapletih danes vrata odprl prenovljeni Picassov muzej. V sklopu prenove, ki je stala skoraj 52 milijonov evrov, so povečali prostorske zmogljivosti muzeja ter prenovili zastarele dele objekta. Pisarne so spremenili v razstavne prostore in v nekdanji konjušnici uredili recepcijo.

Hrvaška, Zagreb. Kubistično delo Pabla Picassa. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Kubistično delo Pabla Picassa.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Prenova muzejske stavbe iz 17. stoletja naj bi po prvotnih načrtih trajala dve leti, a se je zaradi težav z gradbenimi dovoljenji in širitvijo projekta zavlekla na pet let, stroški pa so prvotno načrtovane presegli za kar 22 milijonov evrov.

Po besedah direktorja muzeja Laurenta Le Bona so se s prenovo razstavne površine v muzeju povečale na 3800 kvadratnih metrov, kar bo omogočalo predstavitev večjega dela zbirke kot pred prenovo.

"Spremenilo se je vse in nič. Še vedno je ohranjena osnovna struktura stavbe, obenem je vse predelano," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Le Bon. "Veliko je fluidnosti... veliko laže se je premikati po stavbi, kot se je bilo prej. Obiskovalec ima svobodo, ki je v skladu z duhom Picassovih del," je dodal.

Kot je še dejal, je arhitekt Jean-Francois Bodin, ki je zasnoval načrt prenove, moderniziral in povečal galerije, ki so sedaj preproste in svetle, obenem je ohranil osnovni značaj stavbe.

Nekdanji Hotel Sale, ki ga je dal zgraditi svetovalec kralja Ludvika XIV. Pierre Aubert, so za potrebe muzeja v 80. letih minulega stoletja predelali po načrtih Rolanda Simouneta. Ta si je obenem prizadeval ustvariti idealen prostor za Picassova dela ter obiskovalcem omogočiti, da občudujejo arhitekturo iz 17. stoletja.

Muzej, ki je vrata za obiskovalce odprl leta 1985, se ponaša z eno najobsežnejših zbirk del španskega umetnika Pabla Picassa. Ta šteje okoli 5000 del - slik, skulptur, risb, keramik, fotografij in dokumentov. Večino del je umetnik, ki je velik del življenja preživel v Franciji, ob smrti leta 1973 zapustil državi. Nekaj del so muzeju donirali tudi člani njegove družine, med njimi umetnikova vdova Jacqueline.

Na odprtje prenovljenega muzeja pa po pisanje AFP meče senco ne le večkratna prestavitev datuma otvoritve, ampak tudi odpustitev prejšnje direktorice Anne Baldassari. Francosko ministrstvo za kulturo jo je odpustilo maja letos in na njeno mesto postavilo nekdanjega direktorja Centra Pompidou v Metzu Le Bona. Odločitev ministrstva je naletela na negodovanje zaposlenih, med drugim člana upravnega odbora in Picassovega sina Clauda Picassa, ki je stopil v bran prejšnji direktorici.

Odprtje prenovljenega Picassovega muzeja sovpada s 133. obletnico umetnikovega rojstva.

Španski slikar, grafik in kipar Pablo Picasso velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Rodil se je leta 1881 v Malagi. Študiral je v Barceloni in Madridu, od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim posvečal keramiki. Vsako leto je v kraju priredil tudi po dve, tri razstave. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Umrl je 8. aprila 1973 v Mouginsu.