Svet 24.10.2014 5:30

Na Dunaju razstava o vplivu Moneta na avstrijske slikarje

Dunaj, 24. oktobra - V dunajskem muzeju Belvedere je od danes na ogled razstava z naslovom Opazovati Moneta. Z njo želijo v muzeju opozoriti na vpliv, ki ga je francoski impresionist imel na avstrijske umetnike, med njimi na slikarja Gustava Klimta. Poleg 30 Monetovih del je v Oranžeriji na ogled okoli 60 del avstrijskih slikarjev.

Po besedah direktorice muzeja Agnes Husslein-Arco želijo z razstavo predvsem izpostaviti "moč in vpliv velikana Moneta na avstrijsko krajinsko slikarstvo".

Monet je bil perfekcionist. "Zaradi svojih izjemno visokih kriterijev je uničil na stotine svojih slik," je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa dejal kurator razstave Stephan Koja. Slike, ki so zadovoljile njegova merila, pa so številnim umetnikom odprle oči.

"Klimt brez srečanja z Monetom ne bi slikal krajin," je dejal Koja. Zelo značilna je njegova slika Attersee iz leta 1900, pri kateri se je umetnik nedvomno zgledoval pri Monetu tako v načinu slikanja kot v izrezu.

Francoski umetnik, ki je bil tudi navdušen vrtnar, je z motivom makovih cvetov navdušil tudi številne druge umetnike. Pomemben impulz pa so drugim umetnikom predstavljale tudi njegove serije del z istim motivom, še piše dpa. Razstava v Oranžeriji dvorca Belvedere bo na ogled do 8. februarja.

Claude Monet (1840-1926) se je rodil v Parizu. Mladost je preživel v Le Havru, kjer se je učil risanja. Leta 1859 se je odloči za pot slikarja. Po letu 1860 se je v Parizu družil z Manetom, Pissarojem, Renoirom in Sisleyem. Od leta 1862 je študiral pri Charlesu Gleyru.

Monet velja za enega najpomembnejših impresionističnih slikarjev. Vse pogosteje je ustvarjal v naravi po načelih plenerizma, najprej razmeroma realistične pejsaže in prizore iz meščanskega življenja, pozneje je z igro barv in svetlobe povsem svobodno interpretiral motiv kot subjektivno likovno podobo trenutka, zato je posameznemu motivu namenjal več podob v različni svetlobi oziroma času dneva.