Slovenija 24.10.2014 11:13

Premieri Belakove in Tomašika za uvod v 6. plesno nacionalo

Ljubljana, 24. oktobra - V Španskih borcih bosta drevi na predvečer 6. plesne nacionale na sporedu premiera predstave Deklica z zmajem avtorice Enye Belak, ki ji bo sledila najnovejša predstava Milana Tomašika Sezona lova. Plesno nacionalo bo v soboto ob 17.30 uvedlo srečanje Producentska nacionala, ob 20. uri pa jo bo zaokrožil maraton kratkih izsekov iz plesnih predstav.

V predstavi mlade ustvarjalke Enye Belak se kot metafora pojavlja lik deklice z zmajem, ki ima hkrati izredno simboliko v prepadu med veseljem, žalostjo, radostjo in propadom. Belakova v svojem delu raziskuje odnos med telesom, sredstvom za gib in statično-dinamičnim kadrom v različnih prostorskih perspektivah. V predstavi uporabi tudi video, ki ni le stenska projekcija filma, pač pa je vpleten v plesno instalacijo, ki povezuje likovni in plesni del v gledališko izkušnjo, so sporočili iz Španskih borcev.

Predstavi Belakove sledi novi projekt Milana Tomašika, naslovljen Sezona lova. Avtor predstave, plesalec in koreograf slovaških korenin, ki živi v Sloveniji, si postavlja vprašanje, kako na novo postaviti telo, ki bi proizvajalo specifično gibalno kvaliteto in pri tem ne bi ponujalo zgolj ene zgodbe.

Šesta izdaja Plesne nacionale, ki zbira in predstavlja kakovostno, profesionalno slovensko sodobnoplesno produkcijo, bo na sporedu v soboto. Uvedla jo bo Producentska nacionala, ki je zasnovana kot srečevališče plesnih producentov, programerjev, organizatorjev izobraževanj, urednikov publikacij in drugih akterjev, ki pokrivajo sodobni ples. V moderiranem pogovoru bodo imeli sodelujoči možnost predstaviti svoje delovanje in projekte, obiskovalci pa bodo dobili vpogled v delovanje slovenske sodobnoplesne scene.

Producentsko nacionalo bo moderirala Jedrt Jež Furlan, med sodelujočimi pa bodo Teja Reba (Društvo za sodobni ples Slovenije), Maja Delak (Emanat), Matjaž Farič (Flota), Janez Janša (Maska), Žiga Predan (Pekinpah), Mojca Kasjak (Plesna izba Maribor), Marjeta Lavrič (Zavod En-Knap) in Špela Trošt (Zavod Sploh).

Srž Plesne nacionale predstavlja večerni dogodek. Ob 20. uri bodo namreč v dveh delih zgoščeno, preko kratkih, nekajminutnih izsekov iz predstav oziroma projektov v razvoju predstavljene posebnosti, pogledi, zamisli in potenciali slovenske sodobnoplesne umetnosti.

Izseke iz 22 predstav, ki so zaznamovale letošnjo sodobnoplesno bero, podpisuje 31 avtorjev oziroma avtoric. Med drugim si bo moč ogledati izseke iz predstav Štirinajst Rosane Hribar in Gregorja Lušteka, predstave 3Q Iztoka Kovača ter delček Kovačevega sola, ki je nastal v sodelovanju Janeza Janše, Sokol!.