Slovenija 25.10.2014 10:00

V Španskih borcih srečanje plesne mreže Aerowaves

Ljubljana, 25. oktobra - V Španskih borcih do nedelje poteka srečanje članov uveljavljene vseevropske plesne mreže Aerowaves. Mreža združuje strokovnjake s področja plesa iz 35 evropskih držav, ki bodo tekom srečanja izmed 600 prijavljenih del mladih plesnih ustvarjalcev iz vse Evrope izbrali dvajseterico del, ki jih bodo priporočili kot najprodornejša.

Člani mreže Aerowaves se vsako leto sestanejo v času, ko prihaja do spremembe ure, vselej v drugi državi in izbirajo svoje favorite, ki s tem dobijo priložnost za gostovanje v partnerskih državah mreže Aerowaves. Kot je za STA pritrdil direktor Zavoda En-Knap in umetniški vodja Centra kulture Španski borci Iztok Kovač, z izborom dela pridobijo neke vrste znak odličnosti.

V Ljubljani se trenutno nahaja okoli 50 uveljavljenih mednarodnih direktorjev, producentov in programerjev s področja sodobnega plesa. Med njimi je tudi John Ashford, "oče" že 18 let delujoče mreže Aerowaves.

Od leta 2009 mreža organizira tudi festival, katerega premierna izdaja se je zgodila prav v Ljubljani, v sodelovanju z zavodom En-Knap. Svežo plesno produkcijo je v treh festivalskih dneh na petih prizoriščih po prestolnici predstavilo okoli 80 umetnikov iz 14 evropskih držav.

Vse od tedaj festival vsako leto priredijo v drugi državi. Letos je bil v švedskem Umeaju, prihodnje leto, predvidoma aprila, pa ga bodo priredili v Barceloni. Po dogovoru morajo organizatorji festivala v program vsako leto vključiti vsaj deset od 20 del, ki jih na jesenskem srečanju izberejo člani mreže Aerowaves.

Zavod En-Knap sicer z mrežo Aerowaves že štiri leta sodeluje tudi v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Španskih borcih kontinuirano predstavlja mlajše evropske talente in vzhajajoče zvezde. Doslej so v Mostah v sodelovanju z mrežo predstavili več kot 30 gostovanj različnih avtorjev in skupin, so še sporočili iz Španskih borcev.