Svet 27.10.2014 6:00

Mineva 100 let od rojstva valižanskega literata Dylana Thomasa

Swansea, 27. oktobra - Pred 100 leti se je na današnji dan v kraju Swansea rodil valižanski pesnik in pripovednik Dylan Thomas. Literat je poleg T. S. Eliota in Wystana Hugha Audena veljal za najpomembnejšega angleškega pesnika prve polovice 20. stoletja. Opisujejo ga kot ustvarjalca z bogato domišljijo, ki je uporabljal slikovit, metaforični jezik.

Komaj 16-letni je Thomas delal kot novinar časopisa South Wales Evening Post, leta 1934 pa se je preselil v London. Med drugo svetovno vojno je pisal scenarije za dokumentarne filme. Živel je bohemsko življenje v pomanjkanju.

V Thomasovih stihih je zaznati sledi simbolizma. Pisal je o naravi, ljubezni, smrti in otroštvu, ki ga je povzdignil v podobo nepokvarjenega idiličnega sveta, piše v Velikem svetovnem biografskem leksikonu.

Med njegova glavna dela sodijo pesniške zbirke Twenty-Five Poems (Petindvajset pesmi) iz leta 1936, Deaths and Entrances (Smrti in vhodi) iz leta 1946 ter radijska igra Under Milk Wood (Pod mlečnim gozdom) iz leta 1954. Leta 1940 je izdal tudi zbirko avtobiografske kratke proze, naslovljeno A Portrait of the Artist as a Young Dog (Portret umetnika kot mladega psa), še navaja leksikon.