Svet 26.10.2014 6:00

Peter Ruzicka bo vodil salzburški velikonočni festival

Salzburg, 26. oktobra - Nekdanji intendant Salzburškega poletnega festivala Peter Ruzicka bo 1. julija 2015 postal direktor Velikonočnega festivala v Mozartovem mestu, za umetniški program pa bo še naprej odgovoren Christian Thielemann, so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočili s festivala. O podrobnostih in trajanju njegove pogodbe se še pogajajo.

Kot so še sporočili s festivala, je Ruzicka na večstopenjskem mednarodnem razpisu v primerjavi z drugimi kandidati prepričal s svojo vizijo o prihodnosti festivala.

Thielemann, šef dirigent Državne kapele v Dresdnu, ki bo še naprej skrbel za umetniški del, je novega intendanta pozdravil z besedami: "Peter Ruzicka je odlična izbira. Poznava se že desetletja, spoštujem pa ga ne le kot izjemnega umetnika, temveč tudi kot modrega svetovalca."

Šestinšestdesetletni skladatelj Ruzicka ima kot kulturni menedžer po poročanju agencije APA več kot dovolj izkušenj, nenazadnje je bil med letoma 2002 in 2006 intendant Salzburškega poletnega festivala. V Salzburg je privabljal ne le z opernimi deli skladateljev v eksilu, kot sta Erich Korngold in Alexander Zemlinsky, ampak je leta 2006 organiziral tudi velikanski projekt Mozart 22, s katerim so v festivalski sezoni ob 250-letnici Mozartovega rojstva uprizorili vseh 22 njegovih odrskih del.

Bil je tudi intendant Simfoničnega orkestra Berlinskega radia, kasneje Hamburških filharmonikov in Državne opere v Hamburgu, vodja Münchenskega bienala in umetniški svetovalec orkestra Concertgebouw v Amsterdamu.

Opus Ruzicke obsega orkestralno, vokalno in komorno glasbo. Med njegova najbolj znana dela sodi kantata Esta Noche, žalna glasba za žrtve vojne v Vietnamu, ki jo je napisal pri 19 letih. Po naročilu Državne opere v Dresdnu je zložil opero Celan, ki so jo praizvedli leta 2001. Leta 2008 pa je krstno izvedbo doživela njegova opera Hölderlin. Njegova dela izvajajo pomembni svetovni orkestri. Orkester Slovenske filharmonije je pred leti poustvaril njegovo skladbo Metamorfoze zvočnega polja Josepha Haydna.