Slovenija 25.10.2014 10:10

Na kulturi bo vlada v letu 2015 predvidoma prihranila 1,67 milijona evrov

Ljubljana, 25. oktobra - Med predlogi ukrepov za rebalans državnega proračuna 2015 je vlada predvidela tudi ukrepe na področju kulture. Med ukrepi je znižanje sredstev za investicije v kulturi in ukinitev financiranja državnih proslav. Iz ministrstva za kulturo so za STA sporočili, da so tudi oni, kot vsi v času finančne krize, primorani iskati možne vire prihrankov.

Ljubljana. Osrednja državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju. Praporji, zastave. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Osrednja državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju.
Praporji, zastave.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Kot je razvidno iz predlogov ukrepov na odhodkovni strani državnega proračuna, objavljenih na spletni strani vlade, bo vlada na kulturi v prihodnjem letu prihranila 1,67 milijona evrov.

Med predlogi ukrepov za rebalans je vlada na področju kulture predvidela ukinitev financiranja in sofinanciranja državnih proslav s strani ministrstva za kulturo, znižanje sredstev za investicije v kulturi ter znižanje sredstev za splošne stroške delovanja in programske materialne stroške v javnih zavodih. Slednje bi po predlogu dosegli z dodatno racionalizacijo poslovanja in iskanjem dodatnih virov financiranja.

Na vprašanje STA, kaj ti ukrepi pomenijo za že tako okleščeno financiranje kulture, so na ministrstvu odgovorili, da se zavedajo, "da morajo vsi resorji po svojih zmožnostih, vendar tako, da se ne ogrozi programa javnega interesa, prispevati k reševanju nastalih finančnih težav zaradi nastale finančne in gospodarske krize".

Tako bo ministrstvo za kulturo, ki je, kot so zapisali, "dodobra varčevalo vse od osamosvojitve Slovenije naprej in drastično v času finančne krize", kot vsi ostali poiskalo možne vire prihrankov: "V letu 2015 bo to 1,27 mio evrov pri materialnih stroških javnih zavodov ter 200.000 evrov pri investicijah v javno kulturno infrastrukturo, čeprav so tudi investicije že danes skrčene na minimum."

So pa izrazili zadovoljstvo nad tem, da "je minister za finance prisluhnil našim argumentom in odstopil od prvotne zahteve znižanja proračunskih sredstev za kulturo v višini deset milijonov evrov".

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je že na na delovnem posvetu vlade o izhodiščih proračuna za leto 2015, ki je potekal 18. oktobra, glede razpoložljivih sredstev dejala, "da so številke zaskrbljujoče". "Vendar upam, da bo veljalo tako, kot je veljalo med drugo svetovno vojno, ko Churchill ni rezal proračuna za kulturo, ker je rekel, da za kaj se pa potem borimo," je tedaj povedala.

Glede znižanja sredstev za državne proslave so na ministrstvu pojasnili, da za kulturo v proračunu za prihodnje leto niso imeli zagotovljenih dovolj sredstev za izvedbo vseh proslav, ki jih predvideva osnutek koledarja državnih proslav za leto 2015. Zagotavljajo sicer, da državne proslave "vsekakor bodo", njihovo število in viri za njihovo financiranje pa bodo določeni, ko bo sprejet koledar državnih proslav za leto 2015.

Spomnimo, da je že leta 2012 med kulturniki veliko negodovanja sprožil razpis koordinacijskega odbora za državne proslave, s katerim je le ta ustvarjalce povabil k oblikovanju proslav, pri čemer naj bi se odpovedali honorarju.