Slovenija 28.10.2014 6:00

V Kinodvoru ljubljanska premiera filma Sonje Prosenc Drevo

Ljubljana, 28. oktobra - V Kinodvoru bo drevi ljubljanska premiera filma Drevo režiserke Sonje Prosenc. Večkrat nagrajeni celovečerni prvenec Prosenčeve, ki je svetovno premiero doživel na filmskem festivalu Karlovy Vary, spregovori o ujetosti in pričakovanju neizbežnega. V ospredju je zgodba o materi z dvema otrokoma Alekom in Velijem, ki jim grozi krvno maščevanje.

Portorož. Dobitnica nagrade Združenja slovenskih filmskih kritikov za film Drevo Sonja Prosenc. Foto: Stanko Gruden/STA

Portorož.
Dobitnica nagrade Združenja slovenskih filmskih kritikov za film Drevo Sonja Prosenc.
Foto: Stanko Gruden/STA

Film raziskuje psihološko stanje v nevzdržni situaciji. Kljub ujetosti v brezizhodnem položaju otrokoma ne more nič preprečiti sanjanja in želje po svobodi, je ustvarjalka opisala svoj film.

Prosenčeva je idejo za film, ki so ga v Sloveniji in Italiji, dobila med raziskovanjem za projekt z nekega drugega področja. Z direktorjem fotografije Mitjo Ličnom je ustvarila tudi scenarij.

V glavnih vlogah so nastopili Jernej Kogovšek, Lukas Matija Rosas Uršič in Katarina Stegnar. Fanta so izbrali na avdicijah, Katarino Stegnar pa je režiserka imela v mislih že med pisanjem scenarija.

Drevo je producirala produkcijska hiša Monoo v sodelovanju s TV Slovenija, Starogaro in Nuframe. Projekt je podprl tudi Slovenski filmski center.

Film je bil večkrat nagrajen, med drugim je prejel tri vesne na Festivalu slovenskega filma v Portorožu: za najboljšo fotografijo (Mitja Ličen), za najboljšo glasbo (Janez Dovč) in za glavno moško vlogo (Kogovšek). Prosenčeva je prejela tudi nagrado žirije slovenskih filmskih kritikov. Celovečerec so gostili tudi na več tujih festivalih, nazadnje na luksemburškem festivalu CinEast.

Sonja Prosenc se je slovenskemu filmskemu občinstvu prvič predstavila z 21-minutnim filmom Nič novega, nič pretiranega, v katerem so nastopili Sebastijan Cavazza, Manca Dorrer in Alenka Marinič. Diplomantka novinarstva in kulturologije je poleg dokumentarnega portreta Mož s krokarjem o Jožetu Tisnikarju doslej posnela tudi kratki film Jutro, ki ga je odkupil Eurochannel za predvajanje v 31 državah.