Svet 27.10.2014 14:48

Slovenski pesniki v gosteh na Portugalskem, Švedskem in v Braziliji

Lizbona/Rio de Janeiro, 27. oktobra - Pesniki Milan Dekleva, Barbara Korun in Brane Mozetič bodo danes v Lizboni predstavili svoja dela. Povod za gostovanje je dvojezična antologija slovenske in portugalske poezije 20. stoletja, ki je izšla leta 2012 v Guimaraesu, ki je bil z Mariborom evropska prestolnica kulture. Od srede naprej se bodo pesniki predstavili brazilskemu občinstvu.

V sredo bodo Dekleva, Korunova in Mozetič nastopili v knjigarni Travessa v Riu de Janeiru. Na turneji se jim bodo pridružili portugalski pesnik Casimiro de Brito, prevajalka Mateja Rozman in poznavalka slovenske literature, profesorica Alojzija Zupan Sosič. Sledile bodo predstavitve na Univerzi v Riu de Janeiru, v knjigarni Cultura v glavnem mestu Brasilia ter na univerzi in v Casi Jorge Amado v mestu Salvador.

Ekipa se bo na poti srečala tudi z brazilskimi uredniki in založniki ter s predstavniki slovenskega veleposlaništva v Braziliji, ki je pomagalo pri organizaciji projekta, so sporočili iz Centra za slovensko književnost, ki organizira gostovanje pesnikov.

Med 3. in 7. novembrom se obeta še eno gostovanje slovenskih poetov. V Stockholmu bo potekala pesniško-prevajalska delavnica, ki se je bodo udeležili Karlo Hmeljak, Kristina Hočevar, Alenka Jovanovski in Peter Semolič. Na njej bodo sodelovali tudi švedski pesniki Cecilia Hansson, Clara Diesen Qvist in Oscar Rossi. Delavnico bo zaokrožilo branje na sedežu švedskega pisateljskega društva Sveriges författarförbund.