Svet 28.10.2014 5:00

Velazquezova dela na ogled v dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju

Dunaj, 28. oktobra - V dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju je od danes na ogled razstava del španskega slikarja Diega Rodrigueza de Silve Velazqueza (1599-1660). Poleg očarljivih portretov otrok kraljeve družine so na njej predstavljeni še drugi žanri - tihožitja, nabožne slike ter mitološki in zgodovinski prizori.

Velazquez je imel izreden dar za opazovanje in podajanje stvarnosti. Bil je tudi psihološko natančen in neomajno pošten portretist. Med drugim dunajska postavitev vključuje umetnikovo znamenito Venero s Kupidom z ogledalom ter sliki Apolon v Hefajstovi kovačnici in Poklon sv. treh kraljev, piše na spletni strani muzeja.

Slikar se je rodil v Sevilli kot potomec stare portugalske plemiške družine. Bil je učenec slikarja Pacheca in pozneje njegov zet. Od leta 1623 je bil dvorni slikar kralja Filipa IV. v Madridu.

Razstavo v dunajskem muzeju so pripravili v sodelovanju z madridskim muzejem Prado, ki se ponaša z najobsežnejšo zbirko del tega španskega umetnika, londonsko Nacionalno galerijo in Muzejem lepih umetnosti v Bostonu. Na ogled je do 15. februarja 2015.