Svet 27.10.2014 15:36

APZ Univerze na Primorskem slavil na Irskem

Dublin, 27. oktobra - Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem, ki ga vodi Ambrož Čopi, je zmagal na 2. mednarodnem zborovskem festivalu v irskem Derryju. Kot je za STA povedal Čopi, je žirijo med osmimi tekmovalnimi zbori prepričal z izborom programa, muzikalnostjo in vokalno-tehnično pripravljenostjo. Festival je potekal med 22. in 26. oktobrom.

Primorski zbor je v četrtem največjem mestu na Irskem poustvaril dela renesančnega avtorja Andree Gabrielija, romantičnega skladatelja Josefa Rheinbergerja, mladega primorskega skladatelja Andreja Makorja in sodobnega litvanskega komponista Vytautasa Miškinisa.

Na mednarodnem tekmovanju so poleg primorskih pevcev sodelovali še zbori iz Estonije, Poljske, Walesa, Nemčije, Češke in Irske.

Mednarodno tekmovanje je bilo del festivala, ki je med drugim obsegal še nacionalno zborovsko tekmovanje, mednarodni simpozij o zborovstvu, delavnice in večerne koncerte, na katerem je med drugim nastopila svetovno znana vokalna zasedba The Swingle Singers.

APZ Univerze na Primorskem deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem in sodi v sam vrh slovenskega zborovskega petja. Njegovi člani se redno predstavljajo na koncertih in tekmovanjih doma in v tujini, od koder se pogosto vračajo z največjimi uspehi. Med drugim so leta 2009 v francoskem Toursu tekmovali za veliko nagrado (grand prix) Evrope v zborovskem petju. V tej sezoni je zbor vstopil v 11. leto delovanja.