Svet 29.10.2014 5:30

V Kasslu prihodnje poletje novi muzej bratov Grimm

Kassel, 29. oktobra - Sedanji muzej, posvečen bratoma Grimm, v nemškem Kasslu bo v četrtek zaprl vrata, s čimer bo omogočil odprtje novega muzeja z novim imenom in na drugi lokaciji. Poleti 2015 bodo na Weinbergu v Kasslu odprli nov muzej Svet bratov Grimm. Ta bo velik 3100 kvadratnih metrov in ne bo zasnovan kot klasičen muzej, ampak bolj kot doživljajski park.

Kitajska, Taiyuan. Knjižnica, branje, čitalnica. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Taiyuan.
Knjižnica, branje, čitalnica.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Stari muzej, ki je bil postavljen v 300 let staro hišo, v kateri brata Grimm nista nikoli živela, bo ohranil le manjšo razstavo, ki bo na ogled do odprtja novega muzeja. Sedanji muzej se je bolj kot na pripovedno bratov Grimm osredotočal na njun jezikoslovni pomen, kar pa bo besedah vodje oddelka za kulturo v mestnem svetu Dorothee Rhiemeier za otroke ni tako zanimivo.

Mesto, v katerem sta Wilhelm in Jacob Grimm živela med letoma 1798 in 1841, bo za nov muzej na prostem odštelo 20 milijonov evrov, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Projektu je v preteklosti močno nasprotovala civilna iniciativa, ki pa se je po porazu na upravnem sodišču odločila za umik od svojih prizadevanj. Območje Weinberga pokriva park, z novogradnjo pa bi velik del slednjega izginil. To bi prizadelo prebivalce mesta, še posebej starejšo generacijo. V park namreč radi zahajajo prebivalci doma za starostnike in pacienti iz bližnje bolnišnice.