Svet 30.10.2014 5:00

Mozartov klavikord začasno spet na Dunaju

Dunaj, 30. oktobra - Sklad Mozarteum iz Salzburga je Dunaju začasno posodil klavikord, na katerem je Wolfgang Amadeus Mozart ustvaril svoja poslednja dela: Čarobno piščal, Rekviem in opero La clemenza di Tito. Glasbilo je do 10. novembra na ogled v stanovanju tega glasbenega genija na Domgasse 5, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz Mozartove hiše.

Ljubljana. Skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Da bi instrument posodili Dunaju za daljše obdobje, po besedah vodje sklada Mozarteum Matthiasa Schulza zaradi njegove velike privlačnosti skoraj ni mogoče. Glasbilo si namreč v Mozartovi rojstni hiši v Salzburgu letno ogleda približno 400.000 ljudi.

Klavikord s petimi oktavami je "intimen, majhen instrument, ki ga je Mozart prvenstveno uporabljal za vadenje in komponiranje", je povedal direktor Mozartove hiše na Dunaju Gerhard Vitek.

Mozart (1756-1791) je v svojem največjem in najdražjem stanovanju na Dunaju, ki je obsegalo štiri sobe in dva kabineta, živel od leta 1784 do leta 1787. V njem je tudi največ ustvaril. V Salzburg je klavikord prišel sredi 19. stoletja prek njegovih sinov, še poroča dpa.