Slovenija 3.11.2014 13:16

Na tekmovanju za Chopinov zlati prstan zmagal Andrzej Wiercinski

Bled, 3. novembra - Na jubilejnem, desetem mednarodnem klavirskem tekmovanju za Chopinov zlati prstan je v najzahtevnejši kategoriji do 32 let zmagal devetnajstletni pianist Andrzej Wiercinski s Poljske. V finale sta se uvrstila še osemnajstletna Tiffany Poon iz Hong Konga in sedemindvajsetletna Daria Kameneva iz Rusije.

Bled, Festivalna dvorana. Koncert finalistov tekmovanja Chopinov zlati prstan. Zmagovalec Andrzej Wierciński. Foto: KamienKomunikacije/STA

Bled, Festivalna dvorana.
Koncert finalistov tekmovanja Chopinov zlati prstan.
Zmagovalec Andrzej Wierciński.
Foto: KamienKomunikacije/STA

Bled, Festivalna dvorana. Koncert finalistov tekmovanja Chopinov zlati prstan. Direktor tekmovanja Benjamin Izmajlov je predal nagrado novi umetniški vodji tekmovanja Darji Tschaikowskaji. Foto: KamienKomunikacije/STA

Bled, Festivalna dvorana.
Koncert finalistov tekmovanja Chopinov zlati prstan.
Direktor tekmovanja Benjamin Izmajlov je predal nagrado novi umetniški vodji tekmovanja Darji Tschaikowskaji.
Foto: KamienKomunikacije/STA

Bled, Festivalna dvorana. Koncert finalistov tekmovanja Chopinov zlati prstan. Radovljiški župan Ciril Globočnik in poljski veleposlanik Cezary Krol Foto: KamienKomunikacije/STA

Bled, Festivalna dvorana.
Koncert finalistov tekmovanja Chopinov zlati prstan.
Radovljiški župan Ciril Globočnik in poljski veleposlanik Cezary Krol
Foto: KamienKomunikacije/STA

Organizatorji tekmovanja so novo, profesionalno kategorijo do 32 let uvedli ob letošnji jubilejni izvedbi, vanjo pa so se lahko prijavili tudi pianisti, mlajši od 19 let, vendar je bil program zanje zahtevnejši in daljši. Tekmovanje je tako osvojil najstnik, ki je prejel 4000 evrov nagrade, ostali finalistki sta si razdelili drugo mesto in prejeli vsaka po 2500 evrov, so sporočili iz Zavoda Chopinov zlati prstan.

Wiercinski je petčlansko mednarodno žirijo, ki ji je predsedovala slovenska klavirska virtuozinja Dubravka Tomšič Srebotnjak, prepričal s svojo zrelo umetniško držo, dinamiko in odločnim, edinstvenim glasbenim izrazom ter odličnim poznavanjem Chopinove zapuščine oz. njegove interpretativnosti.

V petkovem tekmovalnem finalu na Bledu, ki je bil obenem zaključni koncert tekmovanja, je poustvaril Chopinov Klavirski koncert št. 1 v e-molu. Finaliste je spremljal Simfonični orkester slovenskih solistov, ki jih je vodil dirigent Marko Hribernik.

V Varšavi rojeni Wiercinski je klavir začel igrati pri šestih letih. Trenutno študira na Glasbeni akademiji v Katowicah. Ob pravkar doseženi zmagi je letos dobil tudi prvo nagrado na Chopinovem tekmovanju na Madžarskem, lani je bil finalist in dobitnik posebne nagrade za najboljšega poljskega izvajalca na Chopinovem tekmovanju v nemškem Darmstadtu, leta 2012 pa je prejel prvo nagrado na prvem Chopinovem klavirskem tekmovanju za mlade pianiste v Varšavi.

Na tekmovanju, ki je potekalo v Radovljici, je sodelovalo 43 pianistov iz 17 držav, ki so se pomerili v treh starostnih kategorijah: do 16 let, od 16 do 19 let in do 32 let.