Svet 5.11.2014 6:00

Film o medvedku Paddingtonu ponovno oživil zanimanje za otroškega junaka

London, 5. novembra - Film o medvedku Paddingtonu, ki bo na britanska filmska platna prišel 28. novembra, je že pred premiero ponovno oživil zanimanje za priljubljenega otroškega junaka in za vse, kar je povezano z njim. Tako so v londonski hiši ilustracij že oktobra odprli razstavo o umetniških upodobitvah medvedka, decembra pa se obeta tudi nova knjiga o njem.

Medvedek, ki nosi ime po londonski postaji Paddington, je med otroci priljubljen že od samega nastanka. Zgodbe Michaela Bonda o medvedku, ki izvira iz temnih perujskih gozdov in nosi star klobuk, potuje z zdelanim kovčkom ter je oblečen v plašček, so vse od prvih izdaj konec 50. let minulega stoletja doživljale številne ponatise.

Poleg omenjene razstave ilustracij bodo 14. novembra v Muzeju London (Museum of London) odprli razstavo, na kateri bodo na ogled predmeti iz zasebnih zbirk. Med drugim bo razstavljena prva knjiga z avtorjevim podpisom, ki je pripadala njegovi hčerki.

V sklopu razstave bodo po Londonu postavili okrog 50 kipcev medvedka, ki so jih ustvarile različne znane osebnosti, med njimi igralki Nicole Kidman in Emma Watson, nogometaš David Beckham ter londonski župan Boris Johnson. Decembra bodo kipce dali na dobrodelno dražbo, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Danes 88-letni avtor bo 23. decembra izdal knjigo o novih dogodivščinah Paddingtona v Londonu, o katerih bo medvedek v pismih poročal upokojeni teti Lucy v dom ostarelih medvedov v perujsko prestolnico. V njih bo opisal svoj prihod v London in prvo srečanje z družino Brown na postaji Paddington.

V filmu režiserja in scenarista Paula Kinga so med drugim zaigrali Nicole Kidman, Hugh Bonneville, Sally Hawkins, Jim Broadbent in Julie Walters. Glas je medvedku posodil Ben Whishaw.