Svet 4.11.2014 5:00

Kusturica prihodnje leto v La Fenice z opero Most na Drini

Benetke, 4. novembra - Filmski režiser Emir Kusturica bo prihodnje leto v beneški operni hiši La Fenice predstavil svoje operno delo Most na Drini. Napisal je libreto k operi, ki jo je uglasbil skladatelj in violinist Dejan Sparavalo iz Sarajeva. Datum premiere še ni znan, je sporočilo operne hiše povzela avstrijska tiskovna agencija APA.

BiH, Bileća. Režiser Emir Kusturica. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

BiH, Bileća.
Režiser Emir Kusturica.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Opera temelji na istoimenskem romanu Nobelovega nagrajenca za literaturo Iva Andrića. Napisal ga je med drugo svetovno vojno, izšel je leta 1945. V središču zgodbe sta mesto Višegrad v Bosni in Hercegovini in most čez mesto. Most je bil leta 2007 vpisan na seznam Unescove svetovne dediščine.

Pripoved zajema štiri stoletja, od začetka gradnje mostu v 16. stoletju do prve svetovne vojne ter prikazuje življenje in odnose med prebivalci tega mesta. V tem obdobju sta zajeti tako turška kot avstro-ogrska vladavina, s posebnim poudarkom na muslimanskem prebivalstvu in pravoslavnih kristjanih v BiH.

Opera je koprodukcija gledališča La Fenice in družbe Expo 2015, ki bo maja prihodnje leto organizirala svetovno razstavo Expo v Milanu.

Kusturica je trenutno zelo dejaven. Načrtuje nov film, ki bo temeljil na delu italijanskega pisatelja Prima Levija, enega od preživelih iz Auschwitza. Film bodo posneli v Belorusiji in Torinu. Poleg tega bo v tem mesecu končal snemanje svojega filma Na mlečni cesti, v katerem je skupaj z Monico Bellucci prevzel glavno vlogo. Film naj bi bil premierno prikazan na prihodnji izdaji filmskega festivala v Cannesu.