Slovenija 5.11.2014 9:33

Film Boj za drevi v Slovenski kinoteki, od petka v Kinodvoru

Ljubljana, 5. novembra - V Slovenski kinoteki bo drevi ljubljanska premiera dokumentarnega filma Boj za režiserja Siniše Gačića. Dokumentarec, ki je na letošnjem Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši celovečerni film, bo od petka na rednem programu Kinodvora. Film prikazuje zgodbe protagonistov, ki kljub različnim porazom ne izgubijo upanja v boljši svet.

Ljubljana. Novinar Siniša Gačić. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Novinar Siniša Gačić.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Dokumentarec Boj, ki so ga na Festivalu slovenskega filma označili za prepričljiv in pretresljiv dokument našega časa, je film gibanja Occupy "15 o". Gačić je spremljal protestnike, ki so mesec dni po začetku gibanja Occupy na Wall Streetu leta 2011 postavili šotore pred Ljubljansko borzo v kritiki predstavniške demokracije in kapitalizma.

V času pomanjkanja družbenih alternativ se v kampu pred borzo začne vzpostavljati skupnost, v kateri naj bi enakovredno odločali vsi posamezniki. Po uvodni evforiji velika ideja neposredne demokracije trči ob sodobnega človeka in v ospredje pridejo tudi nasprotja. Film se sklene z vstajniškimi prizori pred parlamentom, kar daje vtis, kot da so rezultat zasedbenega gibanja, so sporočili iz producentske hiše Tramal Films, v okviru katere je nastal film.

"Film je observacijski dokumentarec - s kamero smo spremljali dogajanje pred borzo, nato pa smo tiste, ki so sodelovali tam, spremljali še v času vstaj," je poleti ob gostovanju filma na mednarodnem festivalu dokumentarnega filma DokuFest v Prizrenu pojasnil Gačić.

Siniša Gačić je študent podiplomske smeri televizijska režija, diplomiral je iz montaže. Boj za je njegov prvi celovečerni dokumentarec. Je avtor kratkih dokumentarnih filmov Večni Študent (2009) in Kupi me! (2011) ter portreta Maka Sajka (2013).