Slovenija 4.11.2014 16:02

Anja Golob prevzela diplomo Jenkove nagrade za leto 2014

Ljubljana, 4. novembra - Jenkova nagrajenka za leto 2014 Anja Golob je danes na Društvu slovenskih pisateljev (DSP) prevzela diplomo Jenkove nagrade. Diplomo in denarno nagrado naj bi Golobovi že oktobra predali v Medani, a so dogodek odpovedali, saj je lavreatka izjavila, da ji je nagrada v čast, da pa iz načelnih razlogov zavrača denarni del.

Ljubljana, Mestna galerija. Jenkova nagrajenka Anja Golob. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Mestna galerija.
Jenkova nagrajenka Anja Golob.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Diplomo je Golobovi izročil podpredsednik DSP Ivo Svetina, ki je v svojem nagovoru poudaril resnost poezije in omenil Kavafijeve besede iz pesmi mlademu pesniku, da je že prva stopnica visoka, so sporočili z DSP.

Nagrajenka se je za počastitev njene pesniške zbirke Vesa v zgibi z Jenkovo nagrado, ki je najvišje priznanje za poezijo v Sloveniji, zahvalila, a ponovno poudarila, da po njenem prepričanju stanovska nagrada za dosežke na področju kulture ne more biti financirana iz zasebnih sredstev in da kultura ne sme biti odvisna od zasebnega kapitala. Dodala je, da je takšna nagrada lahko podeljena zgolj in samo na javnem kraju, denimo sedežu organizacije, ki jo podeljuje.

Golobova je sicer že pred napovedano podelitvijo nagrade v Medani DSP obvestila, da ji je nagrada v čast, hkrati pa je iz "načelnih razlogov in razlogov osnovne higiene" zavrnila njen denarni del. Iz društva so nato sporočili, da podelitev nagrade odpovedujejo "iz objektivnih razlogov". Za odpoved podelitve se je odločil častni konzul Republike Poljske v Sloveniji Nedjan Brataševec, ki je lani prevzel sponzorstvo Jenkove nagrade.

Kasneje je Brataševec, lastnik podjetja, ki tiska in reproducira stare knjige v zbirateljske izdaje, društvu sporočil, da "nepreklicno, sporazumno ter iz povsem razumljivih razlogov" odstopa od financiranja Jenkove nagrade.