Svet 5.11.2014 11:11

Giacomettijeva skulptura na dražbi prodana za 101 milijon dolarjev

New York, 5. novembra - Pri Sotheby's so v torek doživeli svojo najuspešnejšo dražbo v 270-letni zgodovini te avkcijske hiše. Na njej so med drugim prodali plastiki Giacomettija in Modiglianija ter sliko Van Gogha. V enem večeru so iztržili kar 422 milijonov dolarjev, Giacomettijev Voz je dosegel 101 milijon dolarjev.

ZDA, New York. Tihožitje z vazo, marjeticami in makom umetnika Van Gogha je bila na dražbi v New Yorku prodana za 61,8 milijona dolarjev. Van Goghov avtoportret v muzeju v Amsterdamu. Foto: Hina/STA

ZDA, New York.
Tihožitje z vazo, marjeticami in makom umetnika Van Gogha je bila na dražbi v New Yorku prodana za 61,8 milijona dolarjev.
Van Goghov avtoportret v muzeju v Amsterdamu.
Foto: Hina/STA

Nov rekord pa je po pisanju nemške tiskovne agencija dpa doseglo delo Alberta Modiglianija. Skulptura z naslovom Tete je bila prodana za 70,7 milijona dolarjev, s čimer je postala doslej najdražja umetnikova skulptura, prodana na dražbi. Poprsje, visoko 73 centimetrov, je umetnik izdelal v letih 1911/12, pri čemer se je naslonil na tradicijo egiptovskega kiparstva. Delo je bilo sicer pred dražbo ocenjeno na okoli 50 milijonov dolarjev (39,4 milijona evrov).

Voz Alberta Giacomettija iz leta 1952 je bil pred dražbo ocenjen na 100 milijonov dolarjev. Zanj so iztržili 101 milijon dolarjev. Rekord za Giacomettijevo delo še vedno pripada njegovemu kipu Homme qui marche I (Človek, ki hodi), ki je bil leta 2010 na dražbi prodan za 104,3 milijona dolarjev.

Giacomettijeva skulptura Voz prikazuje razpotegnjeno figuro boginje, ki stoji na dvokolesnem vozu. Umetnik je sicer izdelal šest vozov, od njih so danes štiri v muzejih, peto pa ima v last zasebni zbiratelj, ki je ne namerava prodati.

Tihožitje z vazo, marjeticami in makom Vincenta van Gogha, ki ga je umetnik naslikal tri mesece pred smrtjo in je bilo pred dražbo ocenjeno na 30 do 50 milijonov dolarjev, pa je bilo prodano za 61,8 milijona dolarjev.