Slovenija 6.11.2014 9:00

Z Razrednim sovražnikom v Izoli začetek Filmskih dnevov lux

Ljubljana, 6. novembra - V Izoli se danes začenjajo Filmski dnevi lux 2014, na katerih bo imelo slovensko občinstvo, razen v Izoli še v Ljubljani in Celju, priložnost videti tri finaliste za nagrado lux. Nagrado od leta 2007 podeljuje Evropski parlament, v najožjem izboru zanjo pa je tokrat prvič tudi slovenski film, Razredni sovražnik Roka Bička.

Piran. Režiser Rok Biček. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Piran.
Režiser Rok Biček.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Kot prvega bodo drevi v izolskem Art kinu Odeon prikazali Razrednega sovražnika. V filmu v glavnih vlogah nastopajo Igor Samobor in devet srednješolcev. Scenarij za film so po resničnih dogodkih napisali Nejc Gazvoda, Biček in Janez Lapajne. Zgodbo iz filma je Biček doživel kot srednješolec, ko je dijakinja zaključnega letnika storila samomor. Temu je sledil upor njenih sošolcev proti šolskemu sistemu in profesorjem.

Film, ki je nastal v produkciji Triglav filma, je prejel nagrado filmskih kritikov na Beneškem filmskem festivalu, vesno za najboljši celovečerec na nacionalnem filmskem festivalu v Portorožu ter še nekaj nagrad na drugih tujih festival. Bil je tudi slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja.

V petek bodo v Izoli prikazali film Banda punc (Bande de filles) francoske režiserke Celine Sciamma, v soboto pa poljsko-dansko koprodukcijo Ida v režiji Pawla Pawlikowskega. Kot so v sporočilu za javnost zapisali v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji, ki pripravlja brezplačne filmske projekcije, letošnje finaliste povezuje motiv mladosti, odraščanja ter soočanja z izzivi odraslosti.

V Ljubljani se bodo filmske projekcije začele 21. novembra. Projekciji Razrednega sovražnika v Kinu Kolosej bo sledila okrogla miza z ustvarjalci filma, evropskimi poslanci in filmskimi poznavalci. Filma Ida in Banda punc pa bosta na sporedu 22. in 27. novembra, slednji v Kinodvoru. Med 4. in 7. decembrom bodo vsi trije filmi na ogled še v celjskem Kinu Metropol.

Filmski dnevi lux potekajo med oktobrom in decembrom po vseh državah EU. Filmi so na ogled v več kot 100 evropskih kinematografih in so prevedeni v vseh 24 uradnih jezikov EU. Kot so še zapisali v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji, je prav v tem edinstvenost te filmske pobude Evropskega parlamenta, saj zaradi jezikovne razdrobljenosti zelo malo evropskih filmov premaga jezikovne ovire ali doseže ciljno občinstvo na tako široki ravni.

Tako bo občinstvo v vseh 28 državah EU dosegel tudi slovenski Razredni sovražnik, osrednja predstavitev filma pa bo 2. in 3. decembra v Evropskem parlamentu v Bruslju ter v priznanem bruseljskem kinu Bozar.

Biček, ki je tudi najmlajši režiser, kdajkoli nominiran za to filmsko nagrado, je ob tem dosežku dejal: "Zgodba Razrednega sovražnika bi se lahko zgodila kjerkoli v Evropi, Evropejci imamo več skupnega, kot si mislimo. Zame je nagrada že to, da se film predvaja v tako številnih evropskih državah in je preveden v vse uradne jezike EU. Slovenska kinematografija v Evropi ni dovolj znana, zato je za vse naše filmske ustvarjalce pomembno, da je zdaj pozornost usmerjena na Slovenijo."

Dobitnika nagrade lux bodo z glasovanjem izbrali evropski poslanci, slavnostna podelitev nagrade bo 17. decembra v Strasbourgu. Svoj najljubši film bo izbiralo tudi občinstvo prek spletne strani www.luxprize.eu ali na Facebook strani Lux film prize. Rezultati izbora občinstva bodo objavljeni na mednarodnem filmskem festivalu v Karlovyh Varyh prihodnje leto.