Svet 6.11.2014 5:00

V Veliki Britaniji kmalu razstava o Elvisu Presleyju

London, 6. novembra - Iz Gracelanda, doma Elvisa Presleyja, bodo v Veliko Britanijo kmalu prepeljali predmete, povezane z legendarnim glasbenikom, med drugim rožnatega cadillaca in obleko s podobo ameriškega sokola. V londonski Areni O2 namreč pripravljajo veliko razstavo, ki bo po navedbah organizatorjev doslej največja retrospektiva o Presleyju v Evropi.

Vrtovče pri Ajdovščini. Kip Elvisa Presleya. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Vrtovče pri Ajdovščini.
Kip Elvisa Presleya.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Razstava, ki bo jo bodo odprli 12. decembra in bo na ogled do 31. avgusta prihodnje leto, bo prikazala več kot 300 predmetov oziroma "toliko Gracelanda, kolikor se bo prilegalo Areni O2", napovedujejo organizatorji.

Razstava bo po poročanju britanskega BBC vsebovala virtualni izlet po dvorcu v Memphisu, v katerem je Presley umrl leta 1977.

Iz muzeja, ki je urejen v njegovem starem domovanju, bodo med drugim pripeljali tudi biljardno mizo, na kateri je igral skupaj s člani The Beatles leta 1965, ter njegove odrske oprave, kot je črna usnjena obleka, ki jo je nosil leta 1968 v televizijskem nastopu Comeback Special.

"Čeprav je vsak predmet povezan s spomini, smo več kot veseli, da bodo lahko zapustili Graceland," je dejala Priscilla Presley, ki je bila šest let poročena s pevcem. "Elvis je tako meni kot najini hčeri Lisi Marie Presley veliko pomenil, toda obe veva, da si ga naša družina deli s svetom," je še dodala.

Med predmeti, ki bodo prvič zapustili Graceland, bodo tudi pevčeva denarnica s fotografijami njegove hčere, njegovi ključi od vhodnih vrat in prstan z vgraviranimi začetnicami T.C.B., ki pomenijo Taking Care of Business (Skrb za posel), kakor je imenoval svoj bend.

Nekateri predmeti, kot sta obleka s podobo ameriškega sokola in rožnati cadillac, pa bodo na sicer devet mesecev trajajoči razstavi na ogled le omejen čas.

"Za tiste, ki ne morejo v Graceland, bo Graceland prišel k nam," je dejal vodja projekta Nic Wastell.