Slovenija 6.11.2014 6:00

V MGL drevi premiera Velikega Gatsbyja

Ljubljana, 6. novembra - V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bodo drevi ob 20. uri na velikem odru premierno uprizorili predstavo Veliki Gatsby. Prvo slovensko uprizoritev je na oder postavil režiser Ivica Buljan, ki je tudi avtor dramatizacije romana Francisa Scotta Fitzgeralda.

Ljubljana. Režiser Ivica Buljan. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Ivica Buljan.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Veliki Gatsby je zgodba o nesojeni ljubezni na ozadju prikaza ameriške družbe v vročičnih 20. letih minulega stoletja, ki so po gospodarskem razcvetu prinesla propad velikega ameriškega sna. Zgodba romana na eni strani prikazuje blišč bogataške elite, na drugi njeno nasprotje.

Kot je na novinarski konferenci pred premiero dejal Buljan, so 20. leta minulega stoletja začetek obdobja, ki ga živimo danes. Tu je prvič v igri generacija, ki ne pozna svojih staršev, generacija, ki se vzpostavlja sama in ki odvrže odgovornost s svojih pleč, to je generacija egoističnih posameznikov, ki ji pripadamo tudi sami.

Naslovni junak romana je ambiciozni Jay Gatsby, ki sovraži revščino. Pozna jo iz lastne mladosti v Severni Dakoti. Iz strahu, da ga ne bi zapustila, se je kot mlad častnik pred prvo svetovno vojno predstavil svoji izvoljenki Daisy kot potomec bogate družine. Vendar pa si je Daisy kljub temu v času, ko mora Gatsby na fronto, našla drugega, resničnega bogataša, in se poročila.

Po vrnitvi z bojišča je Gatsby odločen storiti vse, da bi se Daisy vrnila k njemu. Izkoristi priložnosti, ki mu jih nudi prohibicija, obogati z nelegalnimi posli, si postavi razkošno palačo in prireja razsipne zabave. Še preden se sploh pojavi na prizorišču, obvelja za mit.

Drugi veliki junak romana je Daisyjin bratranec Nick Carraway, ki se preseli v New York, da bi se naučil trgovanja z vrednostnimi papirji. Po naključju postane Gatsbyjev sosed in zaupnik. Druženje z Gatsbyjem ga uvede v svet bogatih, ki ga sicer privlači, a se vse bolj zaveda tudi njegovih temnih plati. Gatsbyjev tragičen konec ga boleče strezni: zave se površnosti, zlaganosti in moralne praznine, ki obvladuje svet elite, so vsebino predstave povzeli v gledališču.

V predstavi igrajo Matej Puc, Jure Henigman, Jernej Gašperin, Sebastian Cavazza, Tjaša Železnik, Ajda Smrekar, Nina Rakovec, Gaber K. Trseglav, Boris Kerč, Boris Ostan, Jette Ostan Vejrup, Ana Dolinar Horvat, Jaka Lah in Urška Taufer.

Scenografijo podpisujeta Numen in Ivana Jonke, kostumografka je Ana Savić Gecan, avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar, koreografinja Tanja Zgonc.