Svet 6.11.2014 11:24

Manetova slika na dražbi prodana za rekordnih 65 milijonov dolarjev

New York, 6. novembra - Mojstrovina Edouarda Maneta Le Printemps iz leta 1881 je bila na dražbi v New Yorku prodana za rekordnih 65 milijonov dolarjev (51,4 milijona evrov) in je tako postala doslej najdražje umetnikovo delo, prodano na dražbi. Delo so pri avkcijski hiši Christie's sprva ocenili na 25 do 30 milijonov dolarjev.

Umetnik je na sliki upodobil tedaj slavno igralko. Delo je leta 1882, ko je bilo prvič razstavljeno, takoj poželo odobravanje kritike, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Sliko je imela več kot stoletje v lasti ista družina, zadnji dve desetletji pa je bila na posodo v Nacionalni galeriji umetnosti v Washingtonu.

Dosedanji rekord za Manetovo sliko, prodano na dražbi, je bil 33 milijonov dolarjev, toliko so za umetnikov avtoportret leta 2010 iztržili pri avkcijski hiši Sotheby's v Londonu.

Niso pa pri Christie's na sredini dražbi uspeli prodati drugega najdražjega ponujenega umetniškega dela - slike Les constructeurs avec arbre francoskega kubističnega slikarja Fernanda Legerja, ki je bilo ocenjeno med 16 in 22 milijoni dolarjev.