Slovenija 8.11.2014 9:00

V CD koncert simfonikov s filmsko glasbo iz obdobja nekdanje Jugoslavije

Ljubljana, 8. novembra - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi koncert z naslovom S Simfoniki v filmski svet, na katerem bo Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko makedonskega dirigenta Saša Nikolovskega Gjumarja občinstvu približal glasbo iz legendarnih filmov in televizijskih nadaljevank iz obdobja nekdanje Jugoslavije.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Koncert bo tako ponudil glasbeni izlet po legendarni jugoslovanski kinematografiji. Na nostalgično obarvanem večeru bo mogoče prisluhniti glasbi iz filmov Cvetje v jeseni Matjaža Klopčiča, Maratonci tečejo častni krog in Kdo tam poje v režiji Slobodana Šijana, Partizanska eskadrilja in Valter brani Sarajevo v režiji Hajrudina Krvavca, Odpisani Aleksandra Đorđevića, Kapelski kresovi Ivana Hetricha, Balkan Ekspres Branka Baletića in Kekec Jožeta Galeta.

V izvedbi simfonikov bo zazvenela tudi glasba iz jugoslovanskih televizijskih serij iz obdobja od 60. do 80. let minulega stoletja, kot sta Bratovščina Sinjega galeba režiserja Franceta Štiglica in dalmatinska nadaljevanka Velo misto v režiji Joakima Marušića.

Simfoničnemu orkestru se bo pridružil Otroški pevski zbor RTV Slovenija, ki ga vodi Anka Jazbec, kot solist na citrah pa bo nastopil Miha Dovžan, so sporočili iz Cankarjevega doma.

Saša Nikolovski Gjumar velja za enega najboljših makedonskih dirigentov. Doslej je redno sodeloval z zborom in orkestrom Akademije za glasbo v Skopju, komornim orkestrom glasbene mladine ter Makedonsko opero in baletom, Makedonsko filharmonijo, makedonskim komornim orkestrom in drugimi. Za svoje delo z ansamblom za sodobno glasbo St. Sofia je leta 2001 prejel nagrado Georgi Bozikov za najboljšo predstavo na festivalu Dnevi makedonske glasbe.

Nastopa na Madžarskem, v Romuniji, Bolgariji, Avstriji, Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori in na Hrvaškem. Od leta 1998 poučuje dirigiranje, zborovsko dirigiranje in študij opere na skopski Akademiji za glasbo, piše na spletni RTV Slovenija.