Slovenija 6.11.2014 14:03

Poklon Radu Simonitiju z zbirko zborovskih skladb in koncertom

Ljubljana, 6. novembra - V zbirki Izbrana dela slovenskih skladateljev, ki jo izdaja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, je izšla zbirka zborovskih skladb skladatelja in dirigenta Rada Simonitija. Pod naslovom Preproste besede so zbrane skladbe za mešane, moške in ženske zbore. V petek bo v Slovenski filharmoniji koncert v počastitev 100-letnice Simonitijevega rojstva.

Kot je na današnji novinarski konferenci spomnil direktor Slovenske filharmonije (SF) Damjan Damjanovič, je bil Simoniti eden tistih, ki so bili po drugi svetovni vojni v prvi ekipi novo ustanovljene SF. Poleg tega je kot zborovodja dal enega ključnih prispevkov k razvoju glasbe na Slovenskem.

Po besedah Primoža Kureta, avtorja uvodnika omenjene zbirke ter poznavalca Simonitijevega dela in življenja, se je Simoniti, ki je začel skladati v partizanih, kasneje s svojim delom neizbrisno uveljavil kot dirigent in skladatelj, ki je osvajal z izjemnim melodičnim darom, poznavanjem človeškega glasu in še posebej kot eden najboljših zborovodij, kar smo jih Slovenci kdaj imeli.

Rado Simoniti (1914-1981) je med letoma 1944 in 1980 ustvaril obsežen opus, skoraj 600 glasbenih enot, med katerimi imajo pomemben delež prav zborovske skladbe, lastne skladbe in priredbe. Uglasbil je besedila Mateja Bora, Ivana Cankarja, Karla Destovnika, Alojza Gradnika, Iga Grudna, Srečka Kosovela, Pavleta Oblaka, Toneta Pavčka in drugih. Samo njegov zborovski skladateljski opus obsega okoli 300 skladb, od tega je 200 izvirnih in 100 priredb ljudskih pesmi ali prestavitev. Kar četrtina od vseh ima inštrumentalno spremljavo.

Osrednji element Simonitijevih skladb je po Kuretovih besedah melodija, mediteransko čustvena in mehka, trpka, pa zvočno impresivna. V svoji strukturi njegova dela harmonsko niso zapletena, ampak približana ljudskemu občutju. Simoniti je živel z glasbo in za glasbo, njegovi samospevi so dragocen prispevek k bogati tovrstni literaturi pri nas, zlasti samospevi na Kajuhova besedila, je v uvodniku zapisal Kuret.

Po besedah Mitje Gobca, avtorja izbora skladb in urednika zbirke Preproste besede, zbirka prinaša izbor Simonitijevih najboljših, najbolj znanih in največkrat izvajanih zborovskih del za odrasle zbore. Naslov nosi po eni najbolj prepoznavnih Simonitijevih skladb Preproste besede. Zbirka vsebuje tudi nepopolni popis Simonitijevih zborovskih del, saj, kot je pojasnil, del zapuščine Rada Simonitija še vedno hrani njegov sin Vasko Simoniti.

Koncert, ki prav tako nosi naslov Preproste besede, bo v dvorani Marjana Kozine ob v petek ob 19.30 pod vodstvom dirigentke Martine Batič izvedel Slovenski komorni zbor s solisti.