Svet 7.11.2014 6:00

V Rusiji bo prihodnje leto odmevala obletnica Čajkovskega

Moskva, 7. novembra - V Rusiji bo prihodnje leto eden glavnih kulturnih dogodkov praznovanje 175-letnice rojstva Petra Iljiča Čajkovskega. Ob jubileju bodo temu velikemu skladatelju po vsej državi posvetili koncerte, glasbene festivale in tekmovanja ter razstave, je poročala ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Ministrstvo za kulturo bo po poročanju agencije pripravilo zbirko plošč z glasbo, ki jo je ustvaril Čajkovski, nastala bo tudi računalniška baza podatkov z vsemi njegovimi rokopisi. V Muzeju Glinka v Moskvi pa bo potekala znanstvena konferenca z naslovom Čajkovski v 21. stoletju: dialogi skozi stoletja.

Praznovanje obletnice skladateljevega rojstva bo še posebej veličastno v njegovem rojstnem kraju Votkinsk v Udmurtiji, kjer bosta med drugim potekala mednarodni glasbeni festival in državni festival mladih poustvarjalcev klasične glasbe.

Peter Iljič Čajkovski (1840-1893) je nacionalna blagovna znamka Rusije, je simbol ruskega duhovnega in intelektualnega bogastva, je poudaril svetovno znani ruski pianist Denis Macujev. Pogled na koncertne lepake po njegovih besedah kaže, da njegovo glasbo izvajajo vsak dan. Je ruski skladatelj, čigar glasba je najpogosteje izvajana na svetu, je še dodal Macujev.

Skladatelj, dirigent in profesor Čajkovski je zapustil bogat glasbeni opus, ki sega od oper, baletov, simfonij in koncertov do glasbe za rusko pravoslavno liturgijo. Prepoznaven je po glasbi za balete Hrestač, Labodje jezero in Trnuljčica, njegovi najbolj znani operi sta Jevgenij Onjegin in Pikova dama. Od treh klavirskih koncertov najpogosteje izvajajo prvega v b-molu, od šestih simfonij pa je pogosto na sporedu šesta, imenovana Patetična.