Svet 7.11.2014 9:42

Goncourtova nagrada Lydie Salvayre za roman o španski državljanski vojni

Pariz, 7. novembra - Letošnja dobitnica prestižne francoske literarne nagrade Goncourt je Lydie Salvayre. Nagrado je prejela za roman Pas pleurer (Ne jokati), v katerem opisuje zgodbo, postavljeno v čas španske državljanske vojne. V romanu se izmenjujeta glasova dveh likov - glas pisateljičine matere in desničarskega francoskega pisatelja Georgesa Bernanosa.

Nekdanja psihiatrinja, rojena leta 1948 španskim izgnancem, ki sta pred Frankovim režimom ubežala v Francijo, je tako v sredo pobrala nagrado, za katero sta za favorita sicer veljala eden najbolje prodajanih francoskih avtorjev David Foenkinos in alžirski avtor Kamel Daoud.

Danes 66-letna Salvayrejeva spada med najbolj znane pisatelje svoje generacije. Doslej je napisala okoli 20 knjig, ki so prevedene v več kot 20 jezikov.

"Zelo sem srečna in ganjena," je po razglasitvi nagrade v pariški restavraciji Drouant, kjer zmagovalce razglašajo že 100 let, dejala pisateljica.

Dogajanje v nagrajenem romanu je postavljeno v leto 1936. V njem se glas pisateljičine matere Montse spominja usodnih dogodkov tistega leta. Tedaj je bila stara 15 let in je živela v Barceloni. Bernanos pa je v tistem času živel na Mallorci, kjer je zgrožen nad frankističnimi zločini pisal delo Les Grands Cimetieres sous la Lune.

Pisateljica je za nagrado prejela simboličnih deset evrov, vendar pa lahko pričakuje občuten priliv prihodkov zaradi povečane prodaje svoje knjige. Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP lahko pričakuje vsaj 400.000 prodanih izvodov.

Lanskoletnem zmagovalcu Pierru Lemaitreu je po osvojitvi nagrade Goncourt prodaja njegovega romana Au Revoir la-haut narasla s 30.000 na 620.000 izvodov.

Med dosedanjimi dobitniki nagrade, ki jo podeljujejo za najboljše in najbolj inovativno prozno delo leta, so Marcel Proust, Simone de Beauvoir, Marguerite Duras in Michel Houellebecq.