Slovenija 7.11.2014 12:02

Ponovno združeni Mladi levi bodo oživeli glasbena 60. in 70. leta

Ljubljana, 7. novembra - Ljubljanska skupina Mladi levi, ki je konec 60. in v začetku 70. let kot ena prvih utrjevala pot slovenski popularni glasbi, se po štirih desetletjih ponovno podaja na koncertni oder. Pet njenih članov je obudilo njihove stare uspešnice, kot sta Odmev želja in Oda Ireni, ki jih bodo skupaj z gosti nocoj in v soboto odigrali v Siti teatru.

Kot je za STA povedal saksofonist Jernej Podboj, se je marsikateri od njih po odhodu v pokoj spet začel intenzivneje ukvarjati z glasbo, ki so jo v času služb zanemarjali. Zamisel o ponovni združitvi se jim je porodila lani, ko so skorajda vsi igrali na eni od porok.

Na koncertih v Siti teatru, ki sta razprodana, se mu bodo pridružili Matjaž Deu, Vasko Repinc, Dušan Kajzer in Aleš Strajnar. Koncerta bosta po Podbojevih besedah retrospektivna, saj bosta ponudila pregled razvoja ansambla od prvih skladb in tudi prvih zasedb.

V goste so tako povabili ustanovnega člana Tomaža Habeta, ki je prispeval novo priredbo za Odmev želja in bo poprijel za mikrofon, trobentača Marka Misjaka in Stanka Arnolda ter sina pokojnega Petra Ugrina, violinista Petra Ugrina. Za mikrofonom bosta tudi nekdanja člana Jernej Jung in Janez Bončina - Benč, "novi" pevec pa bo Matevž Šalehar - Hamo.

Odigrali bodo 17 skladb, večinoma so bile uglasbene na tekste Dušana Velkaverha, ki so jih oživeli na podlagi starih posnetkov in ostankov notnih zapisov, saj se je notno gradivo, razen nekaterih partov za posamezne instrumente, porazgubilo. "Mi hočemo igrati organizirano, vsaj osnova mora biti napisana, ostalo pa je lahko tudi improvizacija," pravi Podboj.

Edina "novost" bo skladba Pick up the pieces, ki jo je za zasedbo leta 1973 začel pisati Dečo Žgur, vendar je niso nikoli izvedli, ker so prej sklenili svojo glasbeno pot. Ob tej priložnosti bo po Podbojevih napovedih izšel tudi ponatis kompilacije s konca 90. let z naslovom Antologija.

Kot je še povedal Podboj, igrajo za svoj užitek. Njihov naslednji koncert bo 17. decembra v Klubu CD. Ker pa so v obuditev skladb vložili precej dela, si želijo, da bi nastopili v še kakšni drugi manjši dvorani, ki nudi intimnejše vzdušje.

Mladi levi so kljub razmeroma kratkemu življenju s svojo ekspresivno pihalno sekcijo veljali za eno najboljših rock skupin v tedanji Jugoslaviji. Delovali so med letoma 1966 in 1975, prvotno postavo so sestavljali Matjaž Deu, Tomaž Habe, Jernej Hudobivnik, Bor Gostiša in Jernej Podboj. Gostiša je kmalu presedlal k Belim vranam, na kitari ga je zamenjal Janez Bončina - Benč, ki se je uveljavil tudi kot pevec.

Prvi večji uspeh je ansambel, ki je kasneje doživel še nekaj kadrovskih sprememb, dosegel s pesmijo Oda Ireni, ki jo je kot gostujoči pevec zapel Tomaž Pengov. Skupina je nastopila na več takratnih festivalih. Leta 1969 je na festivalu Slovenska popevka prejela tretjo nagrado po izboru žirije, je mogoče izvedeti v bazi podatkov Slovenskega glasbenoinformacijskega centra.