Na hitro prelistano 8.11.2014 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 8. novembra - Pri založbi Modrijan so izdali Deset zgodb o kajenju britanskega avtorja Stuarta Eversa, pri založbi Litera pa pesniško zbirko Jana Krmelja Relikvije dihanja. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je izdal dvojezično knjižico o Šentjakobski cerkvi v Ljubljani, založba Miš pa mladinsko delo Slavka Pregla Slaščičarna pri veseli Eli.

Ljubljana. Knjigi s predstavitvijo Šentjakobske cerkve v Ljubljani. Foto: STA

Ljubljana.
Knjigi s predstavitvijo Šentjakobske cerkve v Ljubljani.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Stuarta Eversa z naslovom Deset zgodb o kajenju. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Stuarta Eversa z naslovom Deset zgodb o kajenju.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Slavka Pregla z ilustracijamo Zvonka Čoha z naslovom Slaščičarna pri veseli Eli. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Slavka Pregla z ilustracijamo Zvonka Čoha z naslovom Slaščičarna pri veseli Eli.
Foto: STA

Ljubljana. Delo Jana Krmelja za naslovom Relikvije dihanja. Foto: STA

Ljubljana.
Delo Jana Krmelja za naslovom Relikvije dihanja.
Foto: STA

DESET ZGODB O KAJENJU - ZGODBE, KI PREK KAJENJA RAZKRIVAJO PSIHOLOŠKA STANJA POSAMEZNIKOV

Rdeča nit zbirke kratkih zgodb je kajenje. Vendar te ne pojejo hvalnic cigareti, pač pa se skozi zgodbe bolj kot cigaretni dim vijejo žalost, osamljenost, obžalovanje in hrepenenje posameznikov. Tako je v ospredju ene izmed zgodb poročna priča v Las Vegasu, ki odide s fantovščine in se znajde v skrivnostnem kazinu sredi puščave, kjer naleti na kadilca, ki ležerno izpihuje dimne like. Spet druga zgodba predstavi moškega, ki ga po smrti staršev izdelava družinskega drevesa popelje na pot iskanja sorojencev, za katere sploh ni vedel, da obstajajo, ena izmed zgodb pa govori o ranjeni ženski, ki na obisku pri premožnem bratu začne verjeti, da bo zmogla za seboj pustiti svoje izpraznjeno življenje v zakajeni garsonjeri. Zadnja zgodba je poklon mojstru kratke zgodbe Raymondu Carverju. Evers, kot so zapisali pri založbi, z občutljivim očesom za podrobnosti in notranja psihološka stanja v minimalističnem slogu izpisuje svet osamljenosti, neprilagojenosti, upanja in zamujenih priložnosti. Knjigo je prevedla Lili Potpara.

Pričujoče delo je prvenec britanskega pisatelja Stuarta Eversa (1976), ki je zanj prejel nagrado londonskega knjižnega sejma. Sledila sta roman If This Is Home in zbirka Your Father Sends His Love. Evers velja za enega najboljših sodobnih britanskih piscev kratkih zgodb, je tudi literarni kritik.

RELIKVIJE DIHANJA - PESNIŠKI PRVENEC MARIBORČANA JANA KRMELJA

Relikvije dihanja so književni prvenec Jana Krmelja. Miklavž Komelj je v spremnem pismu, ki je dodano h knjigi, zapisal: "Relikvije dihanja - kako nepričakovan naslov! Relikvije po navadi povezujemo z bitji, ki ne dihajo več. Dihanje pa razumemo kot tisto najbolj fluidno, živo, neulovljivo, najbolj nezdružljivo z relikvijami. Tebe pa zanima, kakšno težo pusti za sabo to, kar je najbolj breztežno - in kaj ostane, ko ne ostane nič." Jan Krmelj sodi med najmlajše mariborske literarne ustvarjalce. V poeziji raziskuje formo soneta, piše pa tudi prozo in dramske tekste.

ŠENTJAKOBSKA CERKEV V LJUBLJANI - VODNIK PO JEZUITSKI CERKVI SV. JAKOBA

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je zbirko Kulturni in naravni spomeniki Slovenije obogatil s knjižico v slovenščini in angleščini o Šentjakobski cerkvi v Ljubljani. Avtor besedila je umetnostni zgodovinar, raziskovalec baročnega kiparstva in arhitekture Blaž Resman, avtor fotografij pa akademski kipar in konservator Drago Bac.

V uvodu avtor predstavi prihod baročnega sloga v Ljubljano, pri čemer ugotovi: "Vrhunec arhitekture zgodnjega, 'uvoženega' baroka predstavlja Martinuzzijeva uršulinska cerkev, slikarski zenit je baročna Ljubljana dosegla s Quaglievo poslikavo stolnice, če hočemo videti in doživeti najlepše kiparske umetnine tega časa, pa bomo morali stopiti do Šentjakoba." Jezuitska cerkev sv. Jakoba je zgrajena med letoma 1613 in 1615, prenovljena in barokizirana pa leta 1701. Večji del vodnika je posvečen največji dragocenosti Šentjkobske cerkve, desetim marmornatim oltarjem, ki so, kot pravi avtor, prava galerija beneškega baročnega kiparstva pri nas.

SLAŠČIČARNA PRI VESELI ELI - NOVO PREGLOVO DELO, O DEKLICI ELI IN NJENI POSLOVNI IDEJI

V ospredju Preglove mladinske pripovedi je glavna junakinja Ela, ki obožuje sladkarije. Nekega dne se odloči, da bo odprla svojo slaščičarno. Skozi duhovite dialoge, kjer se kaže avtentičnost otroškega jezika, knjiga bralca prek desetih poglavij popelje do celovitega izgleda Eline slaščičarne. Ob tem ji pomagajo mamica in očka, babica in dedek, teta ter njeni prijatelji. Besedna in situacijska komika, besedne igre, pristen in neposreden dialog ustvarjajo mozaik utrinkov. Ilustracije za knjigo je prispeval Zvonko Čoh.

Slavko Pregl (1945) je mladinski pisatelj, pripovednik, basnopisec, založnik in urednik. Piše kratko prozo za mladino in odrasle. Objavlja pa tudi prozna dela, satirične in humoristične tekste ter poljudnoznanstvena dela za odrasle.

Akademski slikar Zvonko Čoh (1956) je avtor več ducatov ilustriranih knjižnih del, za katera je bil večkrat nagrajen.