Svet 10.11.2014 5:00

V Berlinu razstava o fotografiji med prvo svetovno vojno

Berlin, 10. novembra - V Muzeju fotografije v Berlinu je na ogled razstava Fotografija med prvo svetovno vojno. Postavitev ponuja izčrpen vpogled v načine uporabe fotografije v času prve vojne, ko je bila fotografija uporabljena tudi v obrambne namene, v poizvedovalne ali propagandne namene pa tudi kot novinarska fotografija.

Kot so ob razstavi zapisali v muzeju, je prva svetovna vojna bolj kot katerakoli druga vojna spodbudila tehnološki napredek. Ta je na številne načine vplival tudi na fotografijo, ki na različnih nivojih postala sestavni del vojskovanja.

Razstava združuje fotografije iz lastne zbirke muzeja, pa tudi fotografije, ki so jih za to priložnost posodili številni muzeji in zbirke, posvečeni prvi svetovno vojni, tako v Nemčiji kot drugod po svetu.

V arhivu muzeja hranijo fotografije, ki so jih posneli profesionalni fotografi, in posnetke ljubiteljskih fotografov. Z razstavo želijo v muzeju, kot poudarjajo, povedati zgodbo fotografije skozi vojno in ne zgodbe vojne skozi fotografije.

Razstava bo na ogled do 22. februarja, je mogoči izvedeti na spletni strani Berlinskih državnih muzejev, pod okriljem katerih deluje Muzej fotografije.